Kokosovo ulje je krembijele boje dobiveno od sušenih jezgri kokosovog oraha. Sadrži mnogo zasićenih masnoća, a na sobnoj temperaturi je čvrsto. Koristi se za pečenje i prženje, ali često se upotrebljava u industrijskim pripremljenim jelima i u indijskim jelima.
Zbog svog sastava ulje je vrlo stabilno, sporo oksidira, pa mu je rok trajanja duži od biljnih ulja koja sadrže veliku količinu nezasićenih masnih kiselina.
Ulje kokosa se pretežno koristi u kozmetičkoj industriji, ali treba napomenuti i njegova antibakterijska svojstva. Prema nekim studijama, laurinska kiselina koja je prisutna u ulju pokazuje značajno djelovanje na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, poput Staphylococcus aureus, Streptococcus spp. i Enterobacter spp.
Članci koji bi Vas mogli zanimati...
Komentiraj


