Sjemenke lana

sjemenke lana za zdravlje i prehranuSjemenke lana je zdrava hrana, pomaže u reguliranju probave, te obiluje omega 3 masnim kiselinama.

Lan je biljka koja se ubraja u “zdravu” prehranu,  lana je bio  jedan od izvornih “lijekova” koje je Hipokrat koristio.

Zašto koristi sjemenke lana u prehrani?

  • Sjemenke lana sadrže lignin i druga prehrambena  vlakna (Povoljno utječe na probavu i pomaže lijenim crijevima, što je prava i prirodna pomoć suvremenom čovjeku čije su probavne smetnje posljedica premalo kretanja i jelovnik siromašan vlaknima)
  • Sjemenke lana  sadrže vitamine B1, B2 i C. Također sadrže željezo i cink, te u tragovima natrij, magnezij, fosfor, kalcij, kao i vitamin E i karoten, dvije hranjive tvari koje potpomažu metabolizam masnoća u tijelu
  • Energetski sadržaj 100 g sjemenki lana iznosi 534 kcal / 2234 kJ. Od toga je 42% masti, 29% ugljikohidrata i 18,2% proteina.

Savjet:
Kada kupujete sjemenke, pazite da budu cijele, a ne prepolovljene jer je na taj način unutrašnjost sjemenke izložena svjetlosti i toplini, što umanjuje njezinu prehrambenu vrijednost. Možete kupiti i već mljevene sjemenke.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Članci koji bi Vas mogli zanimati...

  • PaprikaPaprika Paprika potječe iz Južne Amerike, Španjolci su je donijeli u Europu u 15 stoljeću, odakle se proširila sve do Turske, a danas se najviše uzgaja u Mađarskoj. Latinski naziv paprike je […]
  • Prehrambena vrijednost mlijekaPrehrambena vrijednost mlijeka Mlijeko je namirnica visoke prehrambene i biološke vrijednosti te zbog vrijednih sastojaka koje sadrži smatra se prirodno savršenom hranom.
  • KukuruzKukuruz Uživajte u slasno skuhanom kukuruzu i usput osigurajte organizmu dovoljnu količinu vlakana, vitamina i antioksidansa.
  • MalinaMalina Malina, list od maline, vlakna, vitamin C, rak, stanice raka, Sezona je malina. Ističu se prelijepom crvenkastom bojom i slatkastim okusom. Idealne su za osobe koje žele smršavjeti. Iako, […]
  • Tušt-ljekovita biljka iz dvorištaTušt-ljekovita biljka iz dvorišta Jeste li znali da korov koji raste u vašem vrtu, zvan tušt je vrhunski lijek, k tome i besplatan!
  • ŠparogeŠparoge Šparoge su zbog svoga bogatog nutritivnog sastava izuzetno zdrava namirnica. Sadrži obilje vitamina, minerala, antioksidansa.