10 zapovjedi važnih za mršavljenje

10 zapovjedi važnih za mršavljenjeBlagdani su prošli, a kazaljka na vagi se pomakla u desno? Saznajte glavnih 10 zapovjedi važnih za mršavljenje …

Završili su blagdani te ste odlučili provjeriti svoju tjelesnu težinu? Vjerojatno ste se, kao i većina nas, pomalo razočarali kad ste uvidjeli da ste dobili nekoliko kilograma. Međutim, nemojte očajavati niti imati grižnju savjesti jer ste se opustili tijekom blagdana. Ponekad je potrebno samome sebi dati malo oduška i uživati, pa i u hrani. Ipak, blagdani su dani u kojima se organizam oslobađanja stresa koji je uzrokovan poslom.

Donosimo vam vrlo jednostavnih 10 zapovjedi važnih za mršavljenje koje je potrebno poštovati da biste izvršili detoksikaciju organizma i skinuli višak kilograma :

     1. Pijte što više čiste vode
Potreba organizma za vodom je nešto manja za vrijeme zime, no to nije razlog da zaboravite piti vodu. Pijte vodu u što većim količinama jer voda sadrži velike količine kisika koji je nužan za obnavljanje stanica čija je ravnoteža narušena tijekom blagdana.

     2. Izbacite gazirana pića
Gazirana pića, osim mineralne vode, sadrže velike količine šećera. Tijekom blagdana slatka gazirana pića su neizostavna. Međutim, sada kad želite oporaviti i očistiti organizam, izbjegavajte ih. Predlažemo vam da inače izbjegavate gazirana pića te da ih konzumirate isključivo samo kada su proslave.

     3. Pijte limunadu
Limunada je piće broj 1 tijekom zime. Osvježit će vas, detoksicirati te pomoći će vam pri otapanju masnoća čija se razina u krvi povećava zbog velike konzumacije mesnih proizvoda tijekom blagdana. I još važnije, ojačat će vam imunitet tijekom ovih neuobičajenih klimatskih uvjeta.

     4. Započnite dan ugljikohidratima
Za doručak slobodno konzumirajte ugljikohidrate, ali izbjegavajte ih za večeru.

     5. Za ručak obavezna konzumacija proteina
Za gubitak „blagdanskih“ kilograma najbolje je konzumirati namirnice koje sadrže velike količine proteina. Proteini će vas duže držati sitima te u poslijepodnevnim satima nećete osjećati potreba za konzumiranjem slatkiša te ostalih nepotrebnih kalorija.

     6. Slatkiše zamijenite orašastim plodovima
Probava je narušena tijekom blagdana te je potrebno uravnotežiti bakterije u crijevima. Konzumirajte što više orašastih plodova. Znam da vas najviše muči cijena ovih plodova, međutim, pokušajte u svojoj okolini pronaći osobe koje se bave njihovim uzgojem i cijena im je znatno manja nego u trgovačkim centrima.

     7. Ne zaboravite suho voće
Većina osobama ima problema sa zatvorom nakon blagdana. Želite li si olakšati tegobe, konzumirajte što više suhog voća, primjerice suhih šljiva, koje možete konzumirati i skuhane.

     8. Nema više kolača
Nažalost, ali izbacite kolače određeno vrijeme iz prehrane. Kolači sadrže dosta ugljikohidrata, šećera te ostalih dodatka koji nisu poželjni za gubljenje viška kilograma.

     9. Vježbajte!
Potrebno je vježbati 3-4 puta tjednom, ali nemojte zaboraviti da svaki dan je potrebno prošetati barem pola sata. Nema skidanja viška kilograma bez malo muke i znoja. Nije potrebno učlanjivati se u teretane, nastavite provoditi vrijeme sa svojom obitelji u prirodi.

     10. Lagana večera
U Dalmaciji je sasvim uobičajeno za večeru popiti jogurt te pojesti voća. To je tajna većine vitkih dalmatinki. Nemojte kupovati voće jogurte jer sadrže više šećera nego ičeg drugog, radije pripravite doma vaš voćni jogurt.

Ne zaboravite zdravlje i prehrana idu zajedno !

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply