22.03. Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se 22.03. Voda je sredstvo kojim se odvijaju svi metabolički procesi, održava tjelesnu temperaturu, čuva kosu, kožu, ublažava udarce, čini nas radno sposobnima i igra važnu ulogu u detoksifikaciji organizma. 

Na Zemlji se nalazi oko 1,4 milijarde km3 vode (71% Zemljine površine), većina te vode čak 97,5% otpada na slanu vodu (mora i oceani), slatke vode ima 2,5%, a od toga su <1% rijeke i jezera, 30% podzemne vode, a 69,9% zamrznuto je na polovima. Samo je 0,8% od ukupne vode dostupno za ljudsku upotrebu što je 11,2 milijuna km3. Gotovo 500 velikih svjetskih rijeka je onečišćeno, te se smatra kako će tijekom 21. stoljeća u 17 zemalja Afrike i Azije potpuno nestati vode. Utješna je činjenica kako je Hrvatska po bogatstvu i dostupnosti vode 5. u Europi.

Vodu za piće dijelimo na:

1. vodu za piće iz javnih vodoopskrbnih sustava

2. prirodnu mineralnu vodu

3. izvorsku vodu

4. stolnu vodu

Voda za piće, osim molekula vode (H2O) se sastoji i od mineralnih tvari kao što su natrij, kalcij, magnezij, željezo, sulfati, kloridi i niza drugih. Upravo navedeni minerali  daju „okus“ vodi, ako kod vode možemo govoriti o okusu.

KALIJ – regulira rad mišića i živčanog sustava

KALCIJ – neophodan za kosti i zube, važan za rad srca, krvotok i zgrušavanje krvi

NATRIJ – regulira količinu vode u organizmu

MAGNEZIJ – regulira metabolizam, ublažava posljedice stresa

KLORID – s natrijem regulira ravnotežu vode

JODID – regulira rast

FLUORID – sprječava karijes

Voda je sredstvo kojim se odvijaju svi metabolički procesi, održava tjelesnu temperaturu, čuva kosu, kožu, ublažava udarce, čini nas radno sposobnima i igra važnu ulogu u detoksifikaciji organizma.

Ljudski organizam od svoga začeća sadrži određeni udio vode, pa tako: zametak se sastoji od 90% vode, novorođenče 75%, adolescent 60%, odrasla osoba 57%, te starije osobe 50% vode.

Prema svim preporukama za dnevni unos vode potrebno je popiti 8 čaša. No, prema piramidi unosa tekućine voda se unosi i iz drugih izvora (hrana, čaj, kava, sokovi, alkohol).

Tekst za portal www.zdravlje-prehrana.com napisala  Mr. nutr. Maja Gradinjan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.