4 najljekovitija eterična ulja

eterična uljaEterična ulja su čisti dar prirode. Pomažu tijelu da zaliječi sve rane. Ponekad se njihova moć podcjenjuje, ali oni koji ih već koriste znaju da su izvanredni.

Eterična ulja su zapravo vrlo male molekule i kao takve koža ih jako brzo apsorbira. Potrebno je samo par kapi eteričnog ulja da se se ozljeda zaliječila. Većina eteričnih ulja ima rok trajanja i do deset godina. Pri korištenju eteričnih ulja trebate imati na umu da to nisu sintetički parfemi niti ulja, koja su izrazito štetna za kožu, nego su to prirodna ulja.

Upotreba eteričnih ulja najviše se preporuča majkama jer nisu štetna za njihovu djecu, naročito su dobra za bebe. Međutim, potrebno se savjetovati s pedijatrom s koliko mjeseci već možete početi s njihovom upotrebom.

Najpoznatija eterična ulja su od :

  • Lavande
  • Paprene metvice
  • Eukaliptusa
  • Kamilica.

Lavanda

Lavandino eterično ulje je najpoznatije od svih navedenih. Djeluje antivirusno i antibakterijski. To ga čini pogodnim za liječenje ogrebotina, ugriza i uboda. Može se staviti izravno na ozlijeđena mjesta. Lavanda se svakako preporuča osobama koje pate od nesanice. Stavite nekoliko kapi na jastuk i zaspat ćete bez problema. Lavandino ulje poznato je kao sredstvo za opuštanje i smirenje.

Paprena metvica

Odlično ulje koje vam može pomoći pobijediti vrućinu i groznicu. Potrebno je samo nekoliko kapi utrljati na vrat, leđa i prsa. Miris paprene metvice pomaže u borbi protiv osjećaja mučnine. Također, može smanjiti intenzitet glavobolje i migrene.

Želite li se riješiti invazije insekata, premažite mali dio površine namještaja s nekolik kapi ulja.

Eukaliptus

Posjeduje antibakterijska i antivirusna svojstva. Eterično ulje od eukaliptusa idealno je za kašalj i prehladu. Stavite li nekoliko kapi ovog ulja u vrelu vodu, možete se pariti i na taj način pročistiti dišne putove.

Kamilica

Ulje od kamilice ima prekrasan blagi miris koji djeluje smirujuće i protuupalno. Želite li se riješiti akni, općenito problematične kože, počnite koristiti ovo ulje.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply