6 mitova o debljanju

debljanje, 6, mitovaMršavljenje i debljanje izvana izgleda tako jednostavno za objasniti. Jedete li puno, a malo vježbate – udebljat ćete se, jedete li manje, a više vježbate – smršavjet ćete. No, međutim, je li sve baš tako jednostavno? Saznajte koji su to najveći mitovi o debljanju i mršavljenju.

Mit broj 1. :Imaš li višak kilograma, zdravlje ti je u opasnosti.

Dobili ste nekoliko kilograma? To nužno ne znači da biste trebali hitno smršavjeti. Bez obzira što većina osoba misli, ako ste se malo udebljali, ne znači da je vaše ugroženo niti znači da se nezdravo hranite. Postoji osobe s viškom kilograma koje su odlučnog zdravlje i postoje mršave osobe koje su lošeg zdravlja. Tjelesna težina nema veze sa zdravljem.

Mit broj 2. : Začinjena hrana će vam ubrzati metabolizam

Mit koji zna prevariti najveći broj ljudi. Začinjena hrana vam neće pomoći da ubrzate metabolizam i smršavite. Jedino zdrava prehrana može ubrzati metabolizam, naročito ako je bogata proteinima.

Mit broj 3. : Jo-jo efekt će vam uništiti metabolizam

Jo-jo efekt  neće vam uništiti metabolizam, ali potrebno je biti oprezan. Ne želimo reći da je jo-jo efekt zdrav, svakako nije. Međutim, morat ćete pomno pratiti što jedete i pijete da biste ga oporavili.

Mit broj 4. : Pojedete li 3,500 kalorija više, udebljat ćete se 0,5 kg

Liječnici su dosta vremena raspravljali o ovoj teoriji. Na temelju ove teorije pretpostavili su : Ako želite smršavjeti, trebali biste jesti 500 kalorija manje dnevno. Nastavite li tako godinu dana, izgubit ćete 25 kg. Zvuči izvrsno, ali nije to baš tako jednostavno. Organizam se štiti od gladi, stoga će učiniti sve da gubi zalihe, u ovom slušaju kilograme. Tjelesna težina ovisi i o količini vode koju pijete, o hormonima, ….

Mit broj 5. : Mišići nemaju veću težinu od masnoća

Mišići su gušći od masnoće. Stoga, vježbate li primijetiti ćete da gubite centimetre struka, ali je tjelesna težina ista.

Mit broj 6. : Dokle god vježbate, nećete se udebljati

Možete pojesti cijelu čokoladu, svaki dan, dokle god vježbate? Ne baš! Koliko god vježbate, ne možete sagorjeti sve kalorije koje unesete tijekom cijelog dana. Ne smijete se samo osloniti na vježbanje, trebate paziti i što jedete.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply