6 savjeta kako spriječiti alergije kod djece

Alergije kod djece, zdravlje, prehranaSavjetujemo ako u prvim mjesecima života djeteta možete utjecati na njegovu otpornost na alergije.

U današnje vrijeme mnoge majke se suočavaju s alergijama svoje djece. Alergije mogu ozbiljno ugroziti dječje zdravlje budući da oni nemaju u potpunosti još razvijen imunološki sustav. Činjenica je da sve više djece ima problema s alergijama, stoga donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti dječje alergije :

Neka dijete provodi što više vremena vani

 Mi žene imamo potrebu da svakodnevno dezinficiramo cijelu kuću da bismo uklonili sve opasne bakterije i da bi kuća blistala. Međutim, istovremeno ne razmišljamo da nisu sve bakterije opasne, neke su i prijeko važne za život na Zemlji. Stoga, djeca trebaju provoditi više vremena vani jer dolazi u kontakt sa različitim mikorganizmima i na taj način organizam „trenira“ te jača.

Uklonite predmeti koji uzrokuju alergije

Alergije i astmu zasad nije moguće izliječiti, ali ono što vi možete učinit je da uklonite određene predmete koji utječu na razvijanje alergije, primjerice :

 • U dječjoj sobi nemojte stavljati tepihe jer oni sadrže dosta alergena, najčešće se tu radi o prašini.
 • Koristite lagane zavjese koje možete često prati umjesto onih teških koji samo skupljaju prašinu.
 • Pazite od kojih materijala kupujete posteljinu pa čak i madrace, danas postoje i antialergijski madraci koji će vam uvelike pomoći.
 • Nakon igranja odmah presvucite vaše dijete jer na odjeći vjerojatno ima dosta peludi koja također izaziva alergijske reakcije i prije spavanja naravno tuširanje da se uklone preostali alergeni.

Nabavite kućnog ljubimca

U idealnom svijetu, poželjet ćete prije djece da imate kućne ljubimce. Zašto? Na taj način dijete će od rođenja biti izloženo alergenima životinjskog podrijetla, te će ga imunološki sustav u starijem dobu puno lakše obraniti i stvoriti imunitet. Predlažemo da za početak ne kupujete odmah životinje koje imaju krzno, to npr. može biti i zlatna ribica.

Izbjegavajte jaja

Preporučujemo da izbjegavate davanje bjelanjaka djeci sve dok ne navrše godinu dana jer u većini djece upravo bjelanjak izaziva alergije. Tvrdo kuhano žumance je u redu nakon 6 mjeseci. Djeca inače prestanu biti alergična na bjelanjke u drugoj godini života.

Budite uporni

Ako vaše dijete ima tešku alergiju na kikiriki ili druge ozbiljne alergije, morat ćete biti jako oprezni. Upozorite osobe koje provode dosta vremena s vašim djetetom na što je alergično te da ne donose u njihovu blizinu. Nažalost, morat ćete stalno biti na oprezu i imati uza sebe i brojeve hitnih službi. Na deklaracijama proizvoda obavezno provjerite svaki put koji su sastojci i da li ima tragova tvari koje vaše dijete ne bi smjelo konzumirati. Neki roditelji će vam pokušati pomoći kao roditelju, a neke neće biti briga, a neki će podcijeniti ozbiljnost problema. Budite strpljivi, educirajte okolinu vašeg djeteta o alergijama i ne brinite se, čim vaše dijete malo naraste, pa čak i u dobi od 3 godine, znate će što smije a što ne smije.

Mlijeko

Mnoga djeca su alergična na proteine u mlijeku, stoga morate paziti na simptome koji ukazuju na takvu vrstu alergije. Simptomi mogu uključivati proljev, krvavu stolicu, razdražljivost, te savijanje koljenja prema trbuhu što može upućivati na prisutnost grčeva. U koliko je stvarno slučaj da je vaše dijete alergično na mlijeko, tada pokušajte nabaviti domaće mlijeko. Ako još uvijek dojite i vaše dijete je alergično na vaše mlijeko onda bi trebali pripaziti na svoju prehranu. Alergije na mlijeko najčešće nestaju nakon druge godine života.

Pomozite vašem djetetu da lakše diše

 • Ako vaše dijete pati od astme, prevencija je pola bitke. Preporučamo vam neke korake koji bi vam mogli pomoći :
 • Zabranite pušenje u vašem kućanstvu
 • Držite kućne ljubimce van kuće
 • Ostanite smireni kada vaše dijete ima poteškoća tijekom napada astme, panika će vam samo odmoći i ako dijete primijeti da ste vi paničarite onda će i ono početi, a stres sužava njegove dišne putove.
 • Do 6 mjeseci života pokušajte dijete pomalo držati u blizini životinja
 • Šetajte sa svojim djetetom, to će upola smanjiti rizik od razvoja astme, što manje vremena neka vaše dijete provodi pred TV-om
 • Idite na kupanje, to je najbolje rješenje za smanjivanje simptoma astme.

Znanstvenici vjeruju da postoji veza između nedostatka fizičke aktivnosti i promjene u strukturi i funkciji pluća, stoga rješenje je jednostavno, uzmite svoje dijete i provodite što više vremena na svježem zraku i potičite svoje dijete na različite tjelesne aktivnosti jer to će mu uvelike utjecati na zdravlje tijekom cijeloga života.

Tekst preveden sa portala : moms.popsugar.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.