7 namirnica koje uzrokuju akne

akneAkne su upalno oboljenje kože čiji uzroci mogu biti razni, od prehrane do  svakodnevnih kozmetičkih preparata koje koristite. Kriva namirnica ili krivi  preparat dovodi do prekomjernog lučenja loja iz lojne žlijezde.

U nekim  slučajevima dolazi i do poremećaja procesa odumiranja stanica u površinskim  podslojevima kože što dovodi do prekomjernog ljuštenja kože. Dospiju li  mikrokomadići u kanal pore, ometa se oslobađanje loja. Budući da loj ostaje  ispod kože zajedno sa mikrokomadićima, razvijaju se bakterije, odnosno  Propionibacterium acnes, koja se inače nalazi u kožu, ali nastali uvjetu odgovaraju njenom razmnožavanju. Kao rezultat, nastaju akne.

Nedavna istraživanja ukazuju da namirnice koje svakodnevno konzumiramo mogu biti „okidač“ za nastajanje akni.

7 namirnica koje uzrokuju akne

  1. Mliječni proizvodi

Zapravo, nisu okidač mliječni proizvodi sami po sebi, nego hormoni koje se nalaze unutar mliječnih proizvoda koji su prisutni zbog loše prehrane krava. Hormoni prisutni u industrijskom mlijeku dovode do poremećaja i našim hormona. Stoga, nemojte se odricati mliječnih proizvoda, koji su bitan izvor kalcija, nego kupujte mlijeko i mliječne proizvode iz poznatog vam izvora. Birajte lokalne mljekare.

  1. Šećer

Rafinirani šećer je već poznata namirnica koja uzrokuje akne. Šećer je jedna od namirnica koja dosita kod nekih osoba potiče razvoj kroničnih upala. Kao i mliječni proizvod, imate zdravije solucije. Birajte nerafinirani šećer koje već možete kupiti u većini prodavaonica, na odjelu zdrave prehrane. Međutim, nemojte zaboraviti med koji možete kupiti od poznatog vam pčelara ili uzgajati steviju.

  1. Soja

Soja je izvor estrogena koji uzrokuje blagu promjenu razine hormona u našem organizmu. Kod nekih osoba neće uzrokovati promjene, dok kod nekih osoba je okidač za razvoj akni. Ako ste primjetili da vam soja uzrokuje akne, svakako se naučite čitati deklaracije na proizvodima jer je soja prisutna u mnogim proizvodima, od mesnih proizvoda do kozmetičkih proizvoda. obavezno čitanje deklaracije!

  1. Kava

Kava vas može razbuditi, ali i uzrokovati akne. U kavi je prisutna organska kiselina koja potiče rast kortizola. Kortizol, tzv. hormon stresa, možete se „ponašati“ kao androgen i istovremeno stimulirati žlijezde lojnice i upalu. Smeta li vam kava, zamijenite je najdražim vam čajem.

  1. Tijesto

Volite li kroasane ili ostala peciva, budite oprezni. Pšenični proizvodi kod velikog broja osoba uzrokuju upale, od crijeva pa kože. Želite li se riješiti akni, morati izbjegavati namirnice koje dovode do upale. Također, obavezno čitajte deklaracije jer glutena može biti u svim namirnica, kao i soja.

  1. Kokosovo ulje

Tako je, ovo poznato ulje koje se vrlo često nalazi u kozmetičkim proizvodima i koje volite zbog ugodnog mirisa kokosa, može vam uzrokovati akne. Kokosovo ulje zatvara pore oko usana što često dovodi do razvoja upale i na obrazima. Pažljivo birajte namirnice s kokosovim uljem i kozmetičke proizvode.

  1. Kikiriki

Androgen, koji smo prethodno naveli, nalazi su u kikirikiju. Hormon androgen povećava dodatno izlučivanje loja. Konzumirate li često kikiriki, primjetit ćete da vam koža postaje masnija. Volite li orašaste plodove, birajte badem ili orase. Oni neće utjecati na razinu androgena.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

  1. en.wikipedia.org
  2. yahoo.com/health

 

 

Leave a Reply