Aditivi u hrani

hrana, aditivi, uAditivi u hrani dodaju se unutar tehnološkog postupka proizvodnje, međutim koliko su štetni za naše zdravlje? Što mislite da koristite prirodne aditive?

Aditivi se ne smije koristiti radi prikrivanja pogrešaka u procesu proizvodnje, odnosno služiti za krivotvorenje kakvoće u svrhu varanja potrošača. Upotreba aditiva u proizvodnji osnovnih namirnica ili namirnica koje se senzorski uživaju mora biti ograničena, aditivi ne smiju nepovoljno dijelovati na zdravlje potrošača.

Aditivi se koriste kao dodatak u proizvodnji hrane.

Njihova upotreba je danas raznolika. Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja pakiranja, transporta i čuvanja.

Oni nam omogućavaju da nam hrana ima odgovarajuću hrskavost i boju. Ljeti, kada su visoke temperature nude nam zaštitu od oksidiranja ( antioksidansi), odnosno da nam se hrana ne kvari. Također se koriste da mi se osigurala gustoća hrana onakvu kakvu je mi želimo. Postoje još razne uloga aditiva.

Međutim, danas postoje mnoge dileme oko njihovog  korištenje. Neki smatraju da nam oni ne mogu naštetiti dok drugi smatraju da se iza aditiva krije mnogo toga negativnoga.  Neka istraživanja su pokazala da aditivi mogu štetno utjecati na dječji mozak, oštećuju živce i izazivaju hiperaktivnost a i da  su neki aditivi kancerogeni.

Priroda sama proizvodi aditive koji čuvaju kvalitetu namirnice. Korištenje aditiva opravdavamo ako su prirodni sastojci, međutim ako su dobiveni iz laboratorija, onda već imamo pravo postaviti pitanje : “Je li štetno za ljudsko zdravlje?” Na nama potrošačima je da pripazimo kakvu hranu kupujemo i da provjeravamo njenu štetnost i da upozorimo proizvođače da malo pripraze na budućnost naše djece.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply