Afte

afte,zdravlje,prehrana,čir,mira,kadulja,čajevac,ledAfte su bolni, kožni čirevi koji se javljaju na sluznici usta ili na unutrašnjem dijelu usnica. Obično nestaju same od sebe, tjedan dana nakon nastanka. Međutim, znaju se i vraćati, pa čak i u većem broju.

Liječnici će vam najčešće savjetovati tradicionalnu medicinu, tj. predložit će vam led za ublažavanje bolova i ispiranje usta nekoliko puta dnevnom toplom slanom vodom. Liječnici predlažu i izbjegavanje nekih tvari koje izazivaju nastajanje afti, kao npr. alkohol, žvakaće gume, kavu, određene zubne paste, jako začinjena jela i još neka druga kisela jela.

Mi vam savjetujemo upotrebu čajeva i to od :

  • Mira – sadrži velike količine tanina (taninska kiselina) koji sastavni dio mnogih biljaka. Djeluje kao antiseptik, naročito pomaže u liječenju upala usta izazvanih razvojem bakterija, gljivica, virusa ili alergija. Miru možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i to u obliku praha. Prah nanesite izravno na aftu.
  • Čajevac – također je bogat taninom i kao i mirna, izrazito je dobar za liječenje afti.
  • Kadulja – afte će lako ukloniti i čaj od kadulje, 2 čajne šalice osušene kadulje dodajte u šalicu provrele vode, ostavite da se ohladi, procijedite i upotrijebite za grgljanje.

Pazite : Čaj od kadulje ne treba piti u velikim količinama jer sadrži dosta tujona. U velikom količinama tujon izaziva grčeve. Kadulje je izrazito zdrava, ali ipak je konzumirajte u malim količinama.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.