Antibakterijski sapun – koristan ili štetan?

Antibakterijski sapunObavezno koristite antibakterijski sapun jer se osjećate sigurno da vas virusi ili bakterije neće „napasti“. No, jeste li sigurno da je antibakterijski sapun u potpunosti siguran za vaše zdravlje?

U današnje vrijeme kad nas straše raznim virusima i bakterijama, svi smo se osigurali antibakterijskim sredstvima. Tako je i antibakterijski sapun postao sredstvo koje obavezno moramo upotrebljavati svaki dan. Pri tome nismo razmišljali da postoje i korisne, dobre bakterije koje nas štite od drugih vrsta bolesti.

Dr. Andrew Miller, jedan je od znanstvenika koji je sudjelovao u ispitivanju primjene antibakterijskog sapuna i njegovog štetnog djelovanja. Neke bakterije su nužne za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Bez njih naše tijelo pretjerano reagira na prašinu i pelud. To je razlog zašto se povećava broj osoba koje imaju problema s alergijama i astmom.

Pretjerana reakcija organizma na pelud i prašinu utječe na mozak. Funkcija mozga je poremećena i on ne može proizvoditi kemikalije koje nas usrećuju, primjerice serotonin, te dolazi do razvoja depresije.

Znanstvenici su primijetili da u siromašnim zemljama, gdje higijena nije na tako visokom stupnju, znatno manji broj osoba oboljelih od depresije. Stoga su došli do zaključka : Imunološki sustav uzrokuje depresiju.

Ako smo tijekom odrastanja više izloženi djelovanju raznih mikroba, bakterije i virusa, imunitet postaje jači i „uči“ se braniti. Sterilna okolina, u kojoj većina nas danas živi, onemogućava imunitet da se brani i jača. Imunitet se ne zna nositi s uzročnicima infekcija. To dovodi do alergija, pretjeranih reakcije, koje utječu na rad mozga i proizvodnju supstanci nužnih za naš organizam.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply