Biljni čajevi

Čaj od kamiliceBiljni čajevi su zdravi i imaju dobar okus. Kamilica smiruje uznemireni probavni sustav i opušta. Crveni čaj je dobar antioksidans. Čaj od metvice ima dobru aromu i ima jak okus. Ima dosta vrsta i mješavina biljnih čajeva koji su dostupni u trgovinama, kafićima i te trgovinama zdrave prehrane. Ako pijete više od jedne šalice kave na dan, pokušajte ih zamijeniti čajevima. Većina biljnih čajeva nema kofein, ali zeleni čaj ima. Iako je i zeleni čaj jako zdrav.

Čajevi koje morate imati kod kuće:

  • Čaj od kamilice je čaj broj jedan u svakoj kući, jer pomaže kod brojnih poteškoća. Ovo je pravi čaj koji se daje bebama, prvenstveno zbog blagotvornog djelovanja na probavne organe. Kamilica smanjuje bolove u stomaku i nadutost. Dobra je i kod upala, kao i u kozmetici, pa se za kamilicu zato kaže – liječi iznutra, uljepšava izvana.
  • Čaj od šipka je veoma dobar u borbi prostiv pospanosti. Odličan je i u kombinaciji sa medom i limunom.Više se konzumira kao čaj za osvježenje, nego za liječenje, iako je pun dragocijenih sastojaka za organizam.
  • Čaj od lipe se odavnina koristi kod dišnih  tegoba. Olakšava disanje i liječi upale respiratornog trakta. Ako ste pod stresom, čaj od lipe je idealan za umirenje i opuštanje napetih mišića.
  • Čaj od hibiskus ima egzotičan miris i zavodljivu aromu. Njegovo djelovanje na organizam je veliko. Hibiskus je u isto vrijeme i lijek i osvježenje.
  • Rooibos čaj ili crveni čaj ima mnoga ljekovita svojstva, i ne sadrži kofein. Upravo zbog toga mogu ga ne smetano konzumirati trudnice, djeca i starije osobe. Rooibos čaj služi za opuštanje, relaksaciju, smanjenje probavnih tegoba i doprinosi dobrom raspoloženju. Ima veoma dobar okus, boju i aromu.
  • Čaj za djecu (čaj od plodova kamilice, majčine dušice i lipe) predstavlja veliko olakšanje bebama, ali i njihovim mamama. Dobrog je ukusa i mogu ga piti djeca svih uzrasta. Pogoduje i starijim osobama, pogotovo ako imaju problem sa zatvorom. Umanjuje nadutost i umiruje san.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply