Blagotvorni učinci na zdravlje : janjetina

zdravlje janjetina
Foto : reiseland-niedersachsen.de

Janjetina je jako dobar izvor bjelančevina koji gradu strukturu našeg tijela. Organizam dobiva aminokiselina koje preinačuje u strukturu koju može koristiti. Bjelančevine koje tijelo sintetizira imaju niz važnih funkcija .

Najvažnija je proizvodnja strukturalnih bjelančevina koje su važne za mišiće, vezivna tkiva, kose, kože i noktiju ; enzima i hormona koji su nužni za odvijanje kemijskih reakcija u tijelu ; transportnih bjelančevina koje prenose tvari kao što su kisik, hranjive tvari te antitijela koje igraju važnu ulogu u imunološkom sustavu.

Janjetina je dobar izvor cinka. To je mineral koji je nužan vašem imunitetu. Zaštiti će vas od slobodnih radikala. Također, nužan je za funkcioniranje bijelih krvnih zrnaca. Cink u janjetini će umanjiti mogućnost virusa da se replicira. Cink pogoduje i uništavanju stranih čestica u organizmu. Sve to doprinosi jačanju imuniteta.

Janjetina je dobar izvor selena. To je mineral koji djeluje antioksidativno. Oksidativni stres uzrokuje oštećenja krvnih žila. Selen svojim djelovanjem „sanira“ nastala oštećena na žilama. U kombinaciji sa vitaminom B12, janjetina je namirnica koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Janjetina sadrži i triptofan koji regulira san.

Dakle, ojačati će vam imunitet, ojačati vaše krvne žile i mišiće i mirno ćete spavati! To može samo janjetina!

Uživajte u jednoj od najukusnijih i najzdravijih namirnica svijeta!

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

  • Mateljan, Najzdravije namirnice svijeta, Profil, Zagreb, 2008. str 574.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.