Zašto boli želudac?

bolovi u želucuBoli vas želudac, osjećate nadutost, nemate stolicu? Saznajte što se događa s vašim želucem …

Želučane tegobe su učestale i jako neugodne. Problemi s želucem izazivaju nervozu i osjećaj nemoći. Ako se poremeti rad želuca, dolazi do poremećaja cijelog probavnog sustava.

Želučane tegobe uzrokuju :

  • Stres
  • Prehrana
  • Virus gastroenteritis.

Stres je jedna od glavnih faktora koji utječu na želudac. To je organ koji osjeća i registrira stres jače nego bilo koji drugi. Ukoliko ste i samo svjesni da ste u zadnje vrijeme pod velikim stresom, vrlo brzo možete očekivati poremećaj rada želuca. Negativne emocije uzrokuju grčenje želuca, izlučivanje veće količine želučanih sokova. Jedna od simptome je upravo veća količina želučane kiseline.

Osjećaj da vam je želudac prestao „raditi“ nije pogrešan. Kad se poremeti ravnoteža između sluznice i koncentracije želučanih sokova, jave se navedeni simptomi.

Drugi važan faktor prehrana. Konzumirate li svakodnevno začinjenu i masnu hranu, previše kofeinski napitaka, bolovi u želucu će nažalost postati učestali. S prehranom trebate biti oprezni jer riskirate da dobijete gastritis ili čir na želucu.

Uzročnik bolova u želucu, mučnine, povraćanja te dijareje je virus gastroenteritis. Kod svake osobe se različito manifestira. Neke osobe će imati blaže tegobe, primjerice dijareju, dok kod drugih osoba može uzrokovati puno ozbiljnije tegobe : povraćanje, dijareju, povišenu tjelesnu temperaturu pa čak i vrtoglavicu.

Simptomi ovise o jačini imuniteta.

Zdravlje želuca ponajviše ovisi o vama. Uzrokuje li stres želučane tegobe, pronađite malo vremena za sebe i bavite se hobijem koji vas opušta. Prehrana je tu vrlo važna. Jedite što više kuhane namirnice, izbjegavajte svježe povrće i voće.

Želite li izbjeći virus, perite ruke što češće sapunom. Naročito prije jela.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply