Bronhitis – zaustavite kašalj

Bronhitis Osjećate škakljane u grlu, kašalj prodire iz pluća. Zastavite bronhitis.

Bronhitis je sličan prehladi. Obično ga uzrokuje virus. Iz tog razloga, antibiotici vam neće puno pomoći. Međutim, ako je bronhitis uzrokovala bakterija, tada vam antibiotici mogu pomoći. Akutni bronhitis prođe sam od sebe, dok kod kroničnih bolesnika može trajati mjesecima.

Bronhitis morate pustiti da odradi svoje, ali ipak postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste olakšali disanje :

1.      Prestanite pušiti

Ukoliko ste kronični bolesnik, to je najvažnija stvar koju morate učiniti, prestati pušiti. Oko 90 posto kroničnog bronhitisa je upravo uzrokovano pušenjem. Ako ste godinama pušač, vaša pluća ne mogu ste u potpunosti oporaviti, ali to nije razlog da prestanete. Što ste manje godina pušili, veće su šanse da se oporavite.

2.      Zaustavite i pasivno pušenje

Velika je vjerojatnost da vam se bronhitis konstantno vraća jer ste pasivan pušač. Izbjegavajte one koji puše ili ih ljubazno zamolite da ne puše u vašoj okolini. Potrebno je izbjegavati svaki duhanski dim. Čak i ako vi ne pušite, pasivno pušenje vam može izazvati bronhitis.

3.      Pijte tekućinu

Što više tekućine pijete, lakše ćete se riješiti sluzi koja se nakuplja. Tekućina čini sluz vodenastijom i lakše je iskašljavate. Najbolja su topla pića (čajevi) ili čista voda. Nemojte piti pića koja sadrže kofein niti alkohol. Ta pića su diuretici i češće ćete mokriti. Kad je u pitanju bronhitis, cilj vam je da organizam zadržava tekućinu, a ne da je gubi.

4.      Parenje kamilicom

Parite se kamilicom svaka dva sata. Olakšati će vam disanje jer će se dišni putovi malo pročistiti.

5.      Ne postoji čudotvorni lijek

Ne postoji znanstvena potvrda da postoji lijek koji će vas u potpunosti izliječiti od bronhitisa niti postoji lijek koji uništava sluz. Jedini lijek su topla pića i čita voda.

6.      Osluškujte kašalj

Imate li produktivan kašalj, odnosno onaj kada iskašljavate sekret, vi ga zapravo želite potpuno zatomiti jer onda nećete moći iskašljati sadržaj što ga pluća žele izbaciti van. Izdržite koliko možete. A druge strane, ako ništa ne iskašljavate, onda bi bilo dobro da koristite lijek koji potiskuje kašalj.

Potražite liječničku pomoć :

  • Vaš kašalj postaje sve gori, ne bolji, nakon tjedan dana
  • Imate povišenu tjelesnu temperaturu ili iskašljavate krv
  • Stariji ste i imate nadražujući kašalj uz drugu bolest
  • Nedostaje vam daha i imate jaki kontinuirani kašalj.

Izvor : The doctors of home remedies, 2000, str. 94-96

Leave a Reply