Bundeva – zdrava prehrana

Bundeva

Bundeva je kraljica jeseni. U Hrvatskoj je ima dosta, no vrlo rijetko se nalazi na stolovima za vrijeme ručka ili večere. Sjemenke ili kako se u narodu češće zovu „špice“ su obavezna zimski grickalica. One su iznimno zdrave, no ne treba podcjenjivati ni ostatak bundeve.

Nutritivna vrijednost bundeve odgovara nutritivno vrijednosti cvjetače, što nas odmah vodi na zaključak da je itekako zdrava namirnice koja će imati velikog pozitivnog učinka na zdravlje. Bundeva ima malu kalorijsku vrijednost : 28 kalorija. No, bogata je vitaminima i mineralima :

  • Kalij 83 mg %
  • Fosfora 44 mg%
  • Kalcij 22 mg%
  • Željeza 0,8 mg%
  • Provitamina A 0,6 mg%
  • Vitamina B 0,2 mg%
  • Vitamina C 10 mg%.

Bundeva je zbog velikog udjela vode (90%), te 1,1 % masti i 5,5 % ugljikohidrata, lako probavljiva ukusna i mekana. Sva navedena svojstva čine je poželjno namirnicom osoba koja imaju osjetljiv želudac i crijeva, te dijabetičare. Ne samo da poboljšava probavu nego i potiče bolju resorpciju hranjivih tvari. Neizostavna je namirnica dijete.

Bundeva – ljekovitost

Početkom 19. stoljeća, bundeva je već korištena kao lijek i to u kombinaciji sa mlijekom. Skuhalo bi se 0,5 do 2 kg bundevina ploda u mlijeku. Koristilo se pri liječenju upale pluća, bubrega i srčanog mišića.

Bundeva kao dio zdrave prehrane, pomoći će osobama koje imaju visoku vrijednost „lošeg“ kolesterola i masnoće u krvi. Također, pospješuje izlučivanje mokraće pa se preporuča osobama koje često imaju upale mjehura ili bubrega. Zbog svog diuretskog djelovanja, bundeva bih trebala biti važan dio prehrane osobama koje boluju od reume, artritisa i gihta. Bundeva potiče bolji rad jetre i izlučivanje žuči. Kompot od bundeve trebao bi biti dio zimnice trudnica jer pomaže protiv povraćanja. Sok od bundeve će pomoći osobama koje imaju psorijazu.

Stoga, iskoristite bundevu jer će ozdraviti vaš organizam. Slobodno možemo reći da je ona jedan od pročišćivača vašeg tijela.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

 

Leave a Reply