Čari djevičanskog maslinovog ulja

maslina,djevičanslo,zdravlje,prehrana,salate,plod,ulje,srčane bolestiDjevičansko maslinovo ulje najpopularnije je biljno ulje. Proizvodnja ovog ulja iz godine u godinu se povećava zbog svojih izvanrednih svojstava, voćnosti i pikantnosti. K tome još pridonose njegov povoljni učinak u prevenciji raznih bolesti i poboljšanje svih funkcija organizma.

Maslinovo ulje spada u grupu nerafiniranih ulja. Stoga se uglavnom koristi kao salatno ulje. Kemijski sasatav omogućuje mu dobru stabilnost pri povišenim temperaturama. Sadrži 10% višestruko nezasićenih masnih kiselina, a dominatna je nezasićena oleinska kiselina koja je znatno stabilnija u odnosu na druge nezasićene.

Maslinovo ulje ima poseban učinak na koncentraciju kolesterola u krvi. Premda maslinovo ulje ne smanjuju ukupni kolesterol, ono povećava količinu HDL-a ili “korisnog” kolesterola. Visoke razine HDL-a povezuju se s manjom stopom srčanih oboljenja. Također je bogato korisnim složenim ugljikohidratima i vlaknima.

Izuzetno  ga je dobro koristititi za prženje jer je otporno na zagrijavanje. Tijekom prženja u djevičanskom maslinovom ulju formira se kora koja sprječava hranu da ga upije te relativna niska točka topljenja omogućuje mu da pri sobnoj temperaturi “iscuri” iz pržene hrane. Druga bitna stavka koja se odvijam prilikom prženja je da dolazi do izmjene vodene faze iz harne i ulja, pa ako se hrana prži na ovako vrijednom ulju, postići će se njeno dodatno obogaćivabje bioaktivnim komponentama.

Djevičansko maslinovo ulje možete slobodno koristiti i za prženje jer sva nabrojana svojstva pokazuju da se može koristiti pri povišenim temperaturama.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

 

 

Leave a Reply