Češnjak kao lijek

cesnjak, bijeli luk, zdravlje, prehranaČešnjak je kao lijek zbog toga što sadrži aktivne tvari poput sumpornih supstanci i alicina koji daje miris češnjaku. Češnjak ima antimikrobno djelovanje.

Pomaže kod niza oboljenja, od prehlade do preventive malignih bolesti. Aminokiseline iz češnjaka utječu na sniženje razine štetnog kolesterola (LDL) i povišenje koncentracije zaštitnog kolesterola (HDL) te snižavanje triglicerida. Djeluje preventivno odnosno sprječava nastajanje kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, tumora, infarkta, jača obrambeni sustav. To je iznimno značajno kod pojave, ali i liječenja raznovrsnih i mnogobrojnih alergija, od kojih nažalost boluje sve više ljudi.

Češnjak ili bijeli luk ima jako antibakterijsko djelovanje. Alicin uništava bakterije kao što su stafilokoki, spreptokoki, coli-bacili, bacili tifusa, E. Coli, kolere, dizenterije, Brucella, Proteus vulgaris, Salmonella enteritidis, itd. Češnjak je djelotvoran i u liječenju oboljenja izazvanih gljivicama ponajprije Candide albicanis, kao što su Herpes simplex tip 1 i 2, Humani rhinovirus tip 2, Parainfluenza virus tip 3.

Direktno djeluje na fermente truljenja u crijevima, tako da olakšava razmožavanje bakterija kiselog vrenja što u konačnici dovodi do normalizacije odnosa unutar crijevne flore. Takvo djelovanje bijelog luka onemogućuje pojavu plinova u crijevima, raznih grčeva, proljeva, dizenterije, te širenje otrovnih sastojaka u crijevima jer sprječava da ih crijeva apsorbiraju i tako unose u krv. Poznato je sredstvo za istjerivanje crijevnih parazita, glista, crva i drugih nametnika.

Kako potiče funkciju žuči, izlučivanje i stvaranje žuči, tako i sprječava upalu žučnih putova i žučne vrećice, te pročišćava jetru od masnoća.

Ljekoviti sastojci u bijelom luku pomažu u liječenju otrovanja nikotinom tako što kod pušača otklanjaju oštećenja krvih žila i poboljšavaju rad srca. Također, sprječavaju nastajanje artioskleroze, ali je i liječi. Kod pušača suzbija upalu ždrijela i katar.

Preventivno djeluje na zarazna oboljenja kao što su gripa, prehlada, hunjavica. U liječenju dišnih organa ima također primjenu, a najpoznatija je njegova uloga u liječenju tuberkuloze. Kod astme, kroničnog bronhitisa, upale pluća bijeli luk je nezaobilazan jer djeluje čitavim spektrom svoje ljekovitosti.

Neki autori navode i njegovu moć u liječenju nekih oblika raka kojima je uzročnik virus.

Kako snižava krvni tlak, jer tjera na pretjerano izlučivanje mokraće, što utječe na elastičnost krvnih žila.

Viskovrijedni sastojci bijelog luka dolaze do izražaja i pri otklanjanju kožnih nečistoća, a ljekovito djeluju i na vlasište kose.

Neugodan zadah koji bijeli luk izaziva najlakše je ukloniti tako da se popije čaša mlijeka (najučinkovitije je punomasno mlijeko). Mlijeko i češnjak kombiniraju se u staroj švicarkosj metodi uklanjanja bolova u kralježnici i ishijadičnom živcu.

Izvor : Ljekovito bilje od A do Ž, Knjiga 1, 24sata , I. Lesinger, priroda kao lijek : Povrće, Kniga 2, adamić, 24sata