Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, eko žitarice, nerafinirane žitarice
Cjelovite žitarice predstavlja neobrađene (nerafinirane) žitarice sa svim svojim djelovima, što uključuje ljusku (vanjski sloj), endosperm (središnji sloj) i klicu (unutarnji dio).

  • Ljuska sadrži : vitamine B-kompleksa, minerale i prehrambena vlakna
  • Endosperm sadrži: ugljikohidrate i proteine
  • Klica sadrži: nezasićene masti, što osigurava veliku zastupljenost vitamina E

Cjelovite žitarice su puno bolje od rafiniranih žitarica, zato kada je moguće dajte prednost cjelovitim žitaricama, posebno se preporučuje da doručak obogatite s cjelovitim žitaricama.

Evo pogledajte zašto:

Kriška bijelog kruha i komercijalno pripremljena ima 66 kalorija, 1,9 grama proteina i 0,6 grama vlakana. Kriška od cijelog pšeničnog kruha (komercijalno pripremljena) ima 69 kalorija, a osigurava 3,6 grama proteina i 1,9 grama vlakana.

Iz ovoga je vidljivo koliko se rafiniranjem žitarice gubi na nutritivnom bogastvu namirnice.

Prehrana koja obuhvaća cjelovite žitarice uključuje integralni kruh, kukuruzne i zobene pahuljice, müesli, žitarice u zrnu, tjesteninu, integralno brašno, kekse i kolače od integralnog brašna. Ukoliko je moguće uvijek izaberite ekološki proizvedene cjelovite žitarice.

Napomena:

Cjelovite žitarice su zdrave, ali nijedna namirnica nije zdrava kada se pretjera. Zato je vrlo važno konzumirati raznovrsnu prehranu, jer ona je temelj  pravilne prehrane.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply