Crveni izvor vitamina

Sok od rajčice, pomeHranjivi napitak koji čuva zdravlje je sok od rajčice. Ukusan je i osvježavajući. Jako je popularan po cijelom svijetu. Sadrži vrlo malo kalorija i masti. Jedna čaša ima 40 kalorija i 0 grama masti.

Odličan je izvor vitamina, minerala i antioksidansa. Jedna čaša soka od rajčice osigurat će vam oko 74 % potrebne doze vitamina C, te 2 % vitamina A. Sirovi sok od rajčica sadrži i druge potrebne vitamine kao što su vitamin K, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, B5 i vitamina B6  i minerale poput magnezija, željeza i fosfora. Na taj način sok pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala. Između ostalog i prirodno snižava kolesterol. Izvrstan je prirodni tretman za visoki kolesterol te je bogat vlaknima.

Sok od rajčice bogat je kalijem pa bi ga trebale piti osobe koje su slabokrvne te trudnice upravo zbog prisutnog kalija. Također, sok je uspješan u sprečavanju nastajanja krvnih ugrušaka. Bogat je vitaminom C koji sprječava hipertenziju i mrenu oka. Vitamin C popravlja oštećena tkiva, potiče rast kostiju, liječi rane i promiče zdravu kožu. Sirovi sok od rajčica hrani stanice i na taj način sprječava oštećenje kože, zateže pore na koži te je prirodni lijek za akne.

Sok od rajčica sadrži likopen, organski spoj koji daje rajčici svoju crvenu boju. Likopen je antioksidans topiv u masti koji štiti tijelo od raka dojke, raka prostate, raka debelog crijeva, raka pluća, bolesti koronarnih arterija, karcinom gušterače i ateroskleroza. Također sprečava srčani udar.

Sirovi sok od rajčice poboljšava probavni sustav. Pijenje mješavinu soka od rajčice i soka od špinata aktivira jetru. Ona također pruža olakšanje od zatvora, ustvari sprječava zatvor.

Mješavina sirovog soka od rajčice (100 ml), maslinovog ulja (1 žlica), soka od krastavca (100 ml) i sok od špinata (10 ml) smanjuje posljedice mamurluka ukoliko ga konzumirate prije odlaska na spavanje.

Sirovi sok od rajčice može biti pomiješan s drugim sokovima kao što su sok od mrkve, bundevin sok, sok od limete, sok od jabuke, sok od limuna i sok od krastavca. Svi ti sokovi promiču dobro zdravlje i opće blagostanje.

Sirova rajčica sok je odlična za zdravlje. Svakako treba biti dio vaše svakodnevne prehrane.

Međutim, ako imate problema sa žuči, potrebno je konzultirati liječnika prije konzumiranja sirovog soka od rajčice.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

 

Leave a Reply