Čuvajte se krpelja!

 Krpelj, NAMETNIK, BOLESTI, PRIJENOSNIK BOLESTI, zdravlje, prehranaNametnik koji se najčešće javlja u proljeće, a  može uzrokovati razvijanje raznih bolesti.

Proljeće je godišnje doba idealno za provođenje vremena u prirodi. Svježi zrak i sunce potiče i prirodu da pokaže svoje čari, ali nisu sve privlačne, kao npr. krpelj koji stvara različite neugodnosti i pomalo utjerava i strah  od različitih bolesti.

Krpelji (Ixodida) su nametnici koji parazitiraju na domaćinu i prenose veći broj bolesti. Domaćin može biti čovjek ili bilo koji viši sisavac, npr. pas, mačka, govedo, kao i ptice i gmazovi. Radi se o srodnicima pauka (imaju osam nogu) dugačkim do dva centimetra, žute ili smeđe boje. Ima ih oko 300 vrsta. Krpelji se dijele se u 3 porodice:

 • Tvrdi krpelji – krpelji šikare – (Ixodidae)
 • Meki krpelji – krpelji nastambe – (Argasidae)
 • Nuttalliellidae – sa samo jednom vrstom – Nuttalliella namaqua

Pridjev “tvrd” odlično odgovara opisu (ixodidae). Krpelja koji se nije preobrazio pijući krv domaćina je izuzetno teško mehanički uništiti.

Kod ljudi, krpelji se najčešće zadržavaju na područjima gdje je koža vlažnija i mekša, kao što je na primjer: koža trbuha, prepona, pazuha i iza uha.

Kod pasa krpelje se može pronaći na prednjem dijelu tijela, poglavito vratu i glavi. Nakon što pronađete nametnika na svojoj koži ili u krznu vašega ljubimca jednim brzim pokretom obuhvatite krvopiju sa dva prsta (sa glavninom pritiska kod glave) i povucite ga van. Ako prilikom vađenja u koži ostane glava krpelja, lako ju je kasnije izvaditi steriliziranom iglom.

Krpelje nikako ne valja gušiti uljem (bez zraka mogu dosta dugo opstati), trovati insekticidima, omamljivati benzinom i alkoholom, pržiti cigaretnim žarom i sl. Mažući ga alkoholom ili nekim drugim hlapljivim sredstvom se postiže da se krpelj otpusti i da ga se bez problema može odstraniti, no popuštajući zahvat za kožu krpelj se cijeli opusti, a budući da je napet (ponaša se kao balon) – povraća utrobu u domaćina.

Nakon što ste se riješili krpelja, nemojte zaboraviti da se ugriz dogodio. Prvi znakovi bolesti (simptomi nalik gripi: povišena temperatura, glavobolja, bolovi u čitavom tijelu, slabost, moguće povraćanje i mučnina, crvenilo na koži) javljaju se nakon nekoliko dana pa i tjedana, te je u slučaju primjećivanja simptoma bolesti potrebno odmah posjetiti liječnika. Obvezno obavijestite liječnika da vas je ugrizao krpelj, pažljivo ispričajte vremenski redoslijed pojave pojedinih simptoma, a, prema mogućnosti, donesite krpelja, ako ste ga sačuvali. Ti će detalji pridonijeti što točnijem postavljanju dijagnoze i što boljemu liječenju.

Bolesti koje uzrokuje ugriz krpelja na našim područjima su krpeljni meningoencefalitis i lajmska bolest :

 • Krpeljni meningoencefalitis počinje obično 8-14 dana nakon ugriza krpelja, simptomima nalik gripi: povišena temperatura, glavobolja, bolovi u čitavom tijelu, slabost, moguće povraćanje i mučnina. Ti simptomi traju 4-5 dana, nakon čega obično slijedi razdoblje bez tegoba koje traje oko 1 tjedan. Zatim nastupa 2. faza bolesti, s jako povišenom temperaturom, kočenjem vrata, povraćanjem, slabošću u mišićima, vrtoglavicom. Bolest katkada može biti i vrlo opasna, s delirijem, komom i zastojem disanja, a može biti i smrtna. Potreban je prijam u bolnicu, a liječenje je uglavnom potporno. Protiv te je bolesti moguće cijepljenje.
 • Lajmska je bolest uzrokovana bakterijama. Najčešće krpelj siše krv 36- 48 sati prije nego što nastupi bolest, pa je rano uklanjanje krpelja dobar način prevencije. U prvoj fazi bolesti pojavljuje se nakon 3 – 30 dana nakon uboda krpelja crvenilo kože oko mjesta uboda koja se poslije širi, često s izbjeljivanjem u središtu i može trajati nekoliko tjedana. Uz crvenilo, pa čak i prije njegove pojave, mogu se javiti i simptomi nalik «gripi»: vrućica, glavobolja, bol u mišićima, pa i povraćanje, kočenje vrata, otok limfnih čvorova ili povećanje slezene. Druga faza bolesti počinje nakon nekoliko tjedana pa i mjeseci kada se mogu javiti simptomi meningitisa i paralize mišića lica, te bolest srčanog mišića ili srčane aritmije, no oni se javljaju u manje od 15 % slučajeva. Puno je češći artritis: bol i otok najčešće velikih zglobova, kao što je koljeno, koji se javlja nekoliko tjedana ili mjeseci nakon početka bolesti. Treća se faza bolesti pojavljuje i godinama nakon početka, a može uključivati bolesti kože i živčanog sustava.

Osobama koje vole dosta vremena provoditi u prirodi preporučamo :

 •  namažite ili nasprejajte dijelove kože sredstvima protiv ugriza insekata (repelentima) koji su češće izloženi ugrizima (zapešća, gležnjevi, vrat)
 • odjeća dugih rukava i nogavica, glatkih materijala (ne nositi odjeću od dlakavih tkanina (vuna, flanel) jer se za nju krpelj lakše zakvači)
 • nogavice ugurajte u čarape
 • pokrite glavu kapom ili maramom
 • hodajte širim stazama u prirodi
 • izbjegavajte nepotrebno provlačenje kroz grmlje, ležanja na tlu
 • ne odlažite skinutu odjeću na tlo ili na drveće
 • dobro istresite i provjerite odjeću koju ponovno oblačite na sebe
 • pregledajte pogotovo djecu, već na samom izletu – vlasište i kožu

Povratak iz prirode:

 • obavezno i temeljito pregledajte djecu
 • presvlačenje, pregled i istresanje odjeće u kojoj smo boravili u prirodi
 • pregled vlasišta i kože
 • tuširanje 

Izvor : hr.wikipedia.org ; www.budimo-sigurni.hr

Leave a Reply