Čuvarkuća i madeži

Čuvarkuća i madeži Čuvarkuća i madeži – lijek u prirodi?

Ljeto je na početku. Počeli ste uživati na suncu. Od svih “bombadiranja”  kako je sunce štetno i nije dobro za madeže, svi smo pomalo uzdrmani tim informacijama i možda češće bacimo pogleda kakvog su oblika, boje…

Čuvarkuća i madeži

Čuvarkuća je biljka koju većina nas traži u ovim mjesecima jer sadrži tvari koje potiču organizam na odbacivanje madeža.

Čuvarkuća je podcijenjena biljka koja se unazad nekoliko godina počela skidati i bacati sa starih kamenih kuća.  Autor knjige “Božja biljna ljekarna” – pater Juro Marčinković nam povjerava kako je biljka zvana Sempervivum tectorum, odnosno čuvarkuća jako djelotvorna za madeže.

Ne samo da je čuvarkuća koristan za njih, nego i za osobe kojima je jako teško ukloniti bradavice. Liječi i upale uha, hemoroide, rane i ozljede koje teško zarastaju, prejake menstruacije i krvave dizenterije, bolove i grčeve u nogama.

Želite li zaštiti svoje madeže od negativnih utjecaja, uberite čuvarkuću te list presijecite uzdužno i njime mažite madeže. Mažite ih svaki dan. Također, pater Marčinković predlaže i korištenje masti od broćike, sok od nevena, tinktura od cedra te švedsku gorčicu. Sve su to biljke koje su se pokazale i te kako učinkovite i što je zanimljivo sad je njhovo doba. Neven je počeo cvjetati, kao i čuvarkuća.

Možda ne bi bilo loše da vjerujemo snagi bilja koje možemo pronaći u prirodi. I sama zastupam mišljenje da lijek protiv svake bolesti možemo naći u prirodi!

Izvor : Božja biljna ljekarna, pater Juro Marčinković, Školska knjiga, 2001. 77-78. 309-310

 

 

 

 

 

Leave a Reply