Definicija i kemijski sastav piva

pivo,hmeljPivo je alkoholno piće slabije jačine, dobiveno alkoholnim vrenjem sladovine, proizvedeno od ječmenog slada, hmelja, vode i kvasca.

Pivo je pjenušavo osvježavajuće piće s karakterističnom aromom po hmelju, i s prijatnim nagorkim okusom. Proizvodnja piva je vrlo stara pa je pivo kao napitak još prije naše ere bilo poznato. Na osnovu pronađenih podataka utvrđeno je da su stari Babilonci kuhali pivo prije naše ere. U to vrijeme bilo je poznato 16 vrsta piva.

Iz Babilona, umijeće proizvodnje preneseno je u: Egipat, Iran, Rim, Grčku i Španjolsku. U to vrijeme pivo se proizvodilo od žitarica, bez dodatka hmelja.  Hmelj se prvi put upotrebio u proizvodnji piva u jugoistočnoj Rusiji. Primjena hmelja predstavljala je značajan korak naprijed, jer se na tome bazirala suvremena tehnologija u proizvodnji piva.

Daljnji krupan korak učinjen je u Češkoj, kada je prvi put primijenjen postupak hladnog vrenja, pomoću pivskog kvasca, bez kojeg se danas suvremena proizvodnja piva ne bi mogla zamisliti.

Kemijski sastav piva:
-voda (85-95 %)
-etanol (0,5 -10%)
-ugljikov IV-oksid (oko 0,5%)
-neprevreli dio ekstrakta sladovine (2,5-8%)
-vitamini B-kompleksa
-minerali
-taninske tvari i gorke tvari hmelja.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply