Deklaracija prehrambenih proizvoda-kako je čitati?

deklaracija i čitanjeDa li znate što sve piše na deklaraciji, kako pravilno čitati deklaraciju prehrambenih proizvoda?

U nastavku ćemo koristiti primjerak deklaracije mlijeka – mlijeko  od jedne trgovačke marke:

Na deklaraciji piše:


Trajno mlijeko sa 2,8% mliječne masti,sterilizirano, homogenizirano
( Trajno mlijeko znači, da se u industrijskoj preradi, mlijeko podvrgava visokoj temperaturi preko 100 °C neko vrijeme, kako bi se produžio rok trajanja mlijeku. Temperatura je preko 100°C  postavlja iz tog razloga da ne bi  preživjeli  patogeni mikroorganizami i njihove spore.mlijeko, deklaracija Postupak obrade ovog mlijeka naziva se  sterilizacija. Homogenezacija je proces kada  se mast raspršuje u kapljice, tako da se kod ovakvog mlijeka neće nastati skorup na njemu.

Nadalje, piše da se mlijeko ne mora prokuhavati.  (Iz razloga što je mlijeko već termički obrađeno.)

Čuvati na sobnoj temperaturi. Nakon otvaranja držati u hladnjaku na temperaturi do +8°C i potrošiti u roku od 2 do 3 dana. ( Nakon otvaranja mlijeko treba čuvati u hladnjaku jer može se pokvariti, zbog utjecaja mirkoorganizama, može nastati oksidacija).

Najbolje upotrijebiti do: ( taj podatak općenito piše negdje na proizvodu, npr. na vrhu pakiranja)

Neto količina: 1L e. (ova oznaka „e“ označava da je ovaj proizvod egaliziran. Egaliziran proizvod znači, da u ovom pakiranju je točno 1 litra mlijeka.)

Proizvod sadrži i logo, mlijeko hrvatskih farmi, HPA. (Korištenje Znaka Mlijeko hrvatskih farmi, namjenjeno je promociji proizvodnje i potrošnje mlijeka s hrvatskih farmi i mliječnih proizvoda dobivenih od mlijeka s hrvatskih farmi.)

HR ( neki broj) EU – označava – UPISNIK ODOBRENIH OBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA, ( bolje rečeno, ovaj broj govori tko je proizvođač proizvoda.)  Sve proizvođače odobrenih objekata životinjskog podrijetla možete pronaći  upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Barcod koji se nalazi na proizvodi  ( označava   u ovom slučaju kao  ean 13 barcod, koji se u sistemu u cijelom svijetu registriran samo taj proizvodu pod nazivom proizvoda. U Hrvatskoj te barcodove izdaje GS1 Croatia)

deklaracije , oznake, mlijeko, tetrapakOnda se na etiketi nalazi prosječna hranjiva vrijednost u 100 ml ( Ovisi o vrsti mlijeka ili drugog proizvoda, svako mlijeko ili neki drugi proizvod ima drugačiju prosječnu hranjivu vrijednost)

Simbol 84 označava da je proizvod upakiran u višeslojnoj ambalaži -Papir i karton / plastika / aluminij.

Simbol Čovjek-osoba– označava osobu koja se brine okoliš. Odnosno označava osobu koja ne zagađuje okoliš time što otpatke baca u za to predviđena mjesta.

Oznaka za višeslojnu ambalažu ( tetrapak)-  je ambalaža načinjena iz različitih materijala koji se ne mogu odvojiti ručno

Oznaka za spljoštiti ambalažu nakon upotrebe. Tetrapak je potrebno oprati i spljoštiti prije odlaganja.

Leave a Reply