Dijeta bez ugljikohidrata

Dijeta

.

Vjerovatno ste već odlučili da želite skinuti višak kilograma prije ljeta. I naravno, kao većina osoba već ste se odlučili kakvu vrstu dijete želite. Postoje dijete koje izbacuju šećer i ugljikohidrate ili vam preporučuju da dijeta treba biti bogata vlaknima ili se čak dijeta temelj na jednoj jedinoj namirnici : jabuka, grejp, kupus, …

U posljednje vrijeme popularna dijeta koje izbacuje u potpunosti ugljikohidrate, a bogata je bjelančevinama. Ova dijeta je posebno popularna među mlađom generacijom, pa ponekad imamo priliku čuti da su iz prehrane izbačeni ugljikohidrati jer su (proglašeni) nezdravi.

Podržavamo vas u skidanju viška kilograma, no želimo vas upozoriti na opasnost dijeta bez ugljikohidrata te općenito prestanak njihovog konzumiranja.

Dijeta bez ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata podrazumijeva unos hrane s mnogo bjelančevina (meso i jaja), a jako ograničava unos ugljikohidrata (kruh, tjestenina, krumpir i riža). Kod većina dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata treba izbjegavati voće i povrće i drugu hranu koja je inače zdrava za organizam.

Dijeta bez ugljikohidrata postala je planetarno popularna jer se kilogrami tope u jako kratkom vremenu, ali umjesto masnog tkiva gubite :

1. Voda

Dijeta bez ugljikohidrata omogućava da se u početku naglo gube kilogrami, no većinom je riječ o gubitku tekućine. Kad se ne uzimaju ugljikohidrati, tijelo nema izbora pa mora iskoristiti svoj glikogen – pričuvnu zalihu ugljikohidrata koji služe kao gorivo za aktivnost. Svaki gram glikogena sadržava 3 do 4 g vode, pa ga tijelo troši, potroši se i mnogo vode te se kazaljka na vagi poočinje spuštati prema nižim brojevima. Problem je i tome da čim počnete normalno jesti, tijelo odmah počinje stvarati zalihe glikogena, kao i vodu, pa se težina odmah vrati. Također, ovom dijetom dovodite tijelo u opasnost od dehidracije. Za organizam svakako nije dobro da ostaje bez određenih zaliha vode. Pripazite!

2.  Mišićna masa

Dijeta bez ugljikohidrata opasna je za mišićno tkivo. Nakon početnog gubitka težine, to jest tekućine, tijelo će početi tražiti kalorije za aktivnost na nekom drugom mjestu. Tada počinje trošiti mršavo mišićno tkivo u potrazi za izvorom energije. Gubitkom mišićne mase ozbiljno ugrožavate vaše zdravlje te u zrelijoj dobi možete imati ozbiljne probleme sa bolovima u mišićima.  Želite izgubiti masno tkivo, ali ne mišićnu masu koja vam je potrebna za vašu motoriku.

3. Hranjive tvari i vlakna

Dijeta bez ugljikohidrata ograničava unos voća i povrća. Zbog toga tijelu nedostaju važni nutrijenti koji vas štite od raznih bolesti. Ograničavate vašem organizmu vitamine koji su topljivi u vodu čije zalihe je potrebno obnavljati svaki dan jer ih gubite. Također, ograničavate tijelu i određenu količinu vlakana što će imate ozbiljne posljedice na vaš probavni sustav. Ne unošenjem vitamina i minerala u organizam onemogućavate  da normalno funkcionira. Budući da rastu vanjske temperature, znojite se te i već sad gubite više minerala i vitamina znojenjem. Dijeta bez ugljikohidrata vam dodatno slabi imunitet.

4. Zdravlje

Kod dijeta bez ugljikohidrata većinom se preporuča unos većih količina hrane s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina. Zbog toga Američka udruga za srčane bolesti upozorava da dijeta bez ugljikohidrata povećava razinu lošeg kolesterola u krvi, a time se povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Neka novija istraživanja pokazala su da dijeta bez ugljikohidrata može prouzročiti i neke vrste karcinoma.

Isto tako štetno djeluje na bubrege. Kad u organizam ne unosimo dovoljno ugljikohidrata koje služi kao gorivo ono dolazi u metaboličko stanje koje se naziva ketoza. Tijelo koje je u stanju ketoze crpi energiju iz ketona – oblika ugjlika koje nastaje raspadanjem masnoća.  Koliko god da vas se to čini privlačno da se razgrađuju masnoće, ketoza je stanje opasno za vaše zdravlje. Više ketona u organizmu onemogućava rad bubrega, Bubrezi se više trebaju naprezati da bih ih filtrirali, a to može dovesti do njihovog oštećenja.

Zbog toliko namirnica koje su zabranjene, osjećati ćete stalnu gladi i biti ćete nezadovoljni hranom koju konzumirate. Dijeta bez ugljikohidrata će vam uzrokovati samo jo-jo efekt.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

 – mr. sc. Harley P. ,Dijeta 5 faktora, vbz, Zagreb, 2009. str29-35

Leave a Reply