Dinja,zdravlje i kalorije

dinja,zdravlje,prehrana,vitamini,minerali,antioksidansi, cataDinja je u narodu poznata kao cata, sadrži samo 34 kalorije, bogata je vitaminima i mineralima potrebnim za zdravlje.

Hranjive vrijednosti dinje

Dinja u 100 grama sadrži samo 34 kalorije, što znači da se u njoj nalazi veliki udjel vode.

Dinja je odličan izvor vitamina A, 100 grama sadrži 112% preporučenog dnevnog unosa. Vitamin A je moćni akntioksidans i važan je za zdravlje očiju i dobar vid. Potreban je za zdravlje sluznice i kože.

Konzumiranjem voća i povrća bogatim vitaminom A, smanjuje se rizik od obolijevanja raka pluća i oralne šupljine( sluznice).

Dinja je bogata , luteinom, zeaksantinom i kriptoksantin ( tvari iz porodice karotenoida), ovi oksidansi sprječavaju oksidativna oštećenja stanica. Zeaksantin je nužan za zdravlje očiju jer štiti stanice oka od uv zračenja.

Dinja sadrži minerakl kalij, koji održava zdravlje srca, održava normalni krvni tlak, te na taj način štiti organizam od srčanog udara i ostalih srčanih bolesti.

Dinja sadrži  vitamine B skupine poput niacina, pantotenske kiseline i vitamin C .

Visoka količina tj. Koncentracija antioksidansa prisutnih u dinji ima ključnu ulogu u zdravlju našeg tijela.

Sezona je dinje, iskoristite je obogatiti će vam organizam svim važnim nutrijentima potrebnim za ljetne dane, od zaštite vaših očiju od UV zračenja te do oksidacije stanica uzrokovanim prekomjernim izlaganjem suncu.

Kako pripremiti dinju/catu?

Najlakše je da kupljenu dinju ili uzgojenu u svome vrtu stavite u hladnjak na temperaturo oko 6 °C i kao takvu je konzumirate. Isto tako možete dinju upotrijebiti pri izradi voćnih salata.

Konzumiranje dinje se svakako preporuča trudnicama.

Izvor: zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply