Dobre i loše masti

masti loše dobrePostoje li dobre i loše masti? S aspekta nutricionizma, ne postoje. Postoji samo pravilna i nepravilna prehrana, a umjerenost je zlatno pravilo kojeg se treba pridržavati. No, da bi lakše razlikovali one masti koje pozitivno utječu na naše zdravlje od onih koji imaju negativan učinak, u ovom tekstu označit ćemo ih kao ”dobre” i ”loše”.

Niz godina tvrdilo se kako se upravo masti trebaju izbjegavati u prehrani, kako su izvor lošeg zdravlja i glavni razlog prekomjerne tjelesne mase. No, u zadnje vrijeme shvatilo se da masti zapravo i nisu toliko loše, štoviše, mogu čak pozitivno utjecati na naše zdravlje.

Nitko od nas ne voli vidjeti višak kilograma u obliku masnog tkiva na našem tijelu, no nepobitno je da naš organizam ne može otpimalno funkcionirati bez masti u prehrani. Samo je bitno usmjeriti se na masne kiseline koje će pozitivno utjecati na naše zdravlje.

”Dobrim” mastima smatramo mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, a tu su i zasićene masti koje se trebaju umjereno konzumirati. S druge strane, tu su ”loše” masti, trans masne kiseline, koje bi se trebale u potpunosti izbjegavati. Upravo one povišavaju kolesterol te povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako znati koje namirnice sadrže ”dobre” masti, a koje ”loše”?

Mononezasićene masne kiseline

Dobar izvor ovih masti su masline, avokado te velika većina orašastih plodova. Umjesto krem namaza od sira, na kruh možete namazati zgnječeti avokado ili pak koristite maslinovo ulje i češnjak kako bi začinili svoja jela umjesto raznih dresinga.

Polinezasićene masne kiseline

Ovu vrstu masnih kiselina dijelimo na omega-6 i omega-3 masne kiseline. Konzumacijom povrća te ribe poput lososa i tune te orašastih plodova osiguravate zadovoljenje potreba organizma za ovim mastima.

Zasićene masne kiseline

Ova vrsta masnih kiselina nalazi se u namirnicama uglavnom animalnog podrijetla – crveno meso, salame, mliječni proizvodi. Tu su također i kokosovo i palmino ulje.

U namirnicama koje su bogate zasićenim masnim kiselinama možete uživati, no te namirnice trebale bi biti 10% vaše prehrane. Umjerenost je ovdje od ključne važnosti.

Trans masne kiseline / Trans masi

Zašto su trans masne kiseline tako opasne za naše zdravlje? Riječ je o hidrogeniranom ulju, ulju koje procesom proizvodnje mijenja svoju prirodnu kemijsku strukturu, a služi kako bi produljio vijek trajanja namirnicama. Tako se ove masne kiseline nalaze uglavnom u pakiranoj i procesiranoj hrani, a ponajviće u keksima, čipsevima te raznim drugim grickalicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.