Domaći sirup-sok od grožđa recept

domaći sok od grožđaImate previše grožđa i ne znate što biste s njim? Pripravite domaći sok. Donosimo vam starinski recept soka od grožđa.

Grožđe se treba iscijediti odmah nakon berbe. Grozdovi je potrebno oprati u hladnoj vodi te zatim ukloniti bobica s grozda, nemojte zaboraviti ukloniti nezrele ili bolesne bobice, ako ih ostavite sok će vam biti kiseliji.

U veću posudu stavite :

  • 5 kg grožđa
  • 2 dl vode.

Posudu sa grožđem i vodom stavite u još veću posudu. Zagrijavajte dok grožđe ne postane mekano ili dok ga nije lako zgnječiti.

Grožđe zgnječite i procijedite ga kroz gazu i ulijte u veće boce koje ste prethodno zagrijali u pećnici do 80 °C (boce stavite u hladnu pećnicu da bi se postupno zagrijale).

Vaš sok je gotov. Želite li sirup od grožđa, postupak je dosta sličan. Nakon što ste grožđe procijedili, dodajte još šećera. Obično se na 1 litru soka dodaje 0,75 kg šećera. Miješajte dok se šećer ne otopi i zatim izlijte u boce. Boce ćete zatim staviti u posudu s vodom. Kuhajte 20 minuta, izvadite i začepite čepovima koje ste kuhali nekoliko minuta u vodi.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.