Đumbir i glavobolja

glavobolja i đumbir

Foto : naturprodukteberatung24.de

Poslije prehlade, glavobolje su najčešći od svih zdravstvenih problema. Svatko od nas je doživio bubanje ili tup bol u području glave. Glavobolja za neke osobe doista može biti mučna.

Glavobolje dijelimo u četiri različite kategorije :

  • Tenzijske glavobolje – glavobolje koje karakterizira napetost
  • Vaskularne glavobolje
  • Glavobolje uslijed stezanja mišića i upale
  • Migrenske glavobolje.

Najčešće vrsta glavobolje je tenzijska koju uzrokuje grč mišića izazvan napetošću. Također, uzroci ove glavobolje mogu biti srdžba, frustracija, napetost mišića zbog fizičkog rada, loše držanje tijela i zamor očiju.

Uzrok vaskularnih glavobolja još nije poznat. Njih karakterizira kratka, oštra bol, usredotočena iznad jednog oka. Glavobolje uslijed stezanja mišića i upale su simptomi nekih ozbiljnijih poremećaja, od moždanog udara do infekcije sinusa.

Glavobolja koja najviše iscrpljuje jest migrena. Ako se osjećate iscrpljeno i pomalo vam se vrti, ako vam miris hrane i pogled na nju izaziva mučninu, ako vam je buka nepodnošljiva, a svjetlo izaziva bol, ako vam tutnji u glavu i ne možete se koncentrirati, vjerojatno imate migrenu.

Točan uzrok migrene još nije poznat, jedino u čemu se većina liječnika i stručnjaka slaže da kod svih migrenskih glavobolja dolazi do promjene u protoku krvi kroz mozak. Uzrok može biti stres, okolina  u kojoj živite, alergije na hranu do izloženosti kemikalijama. Stresne situacije najčešće uzrokuju migrenu. Počinje stezanjem krvnih žila koje ide prema mozgu, a zatim kad se osoba opusti, krvne žile se opuste (rašire), izazivajući krug boli : bol izaziva tjeskobu, tjeskoba izaziva ponovno stezanje krvnih žila i čini se da većina osoba ne može izvući iz toga začaranog kruga.

Postoji dosta lijekova koje možete kupiti u ljekarnoj, kao što je aspirin i ibuprofen. Lijekovi najčešće uzrokuju želučane smetnje. Što je još gore, često i obilno uzimanje analgetika može dovesti do „povratnih“ glavobolja. To znači, kad bolesnik prestane uzimati lijekove, bole se vraća i biva još jača te su potrebniji jači lijekovi. Glavobolje je bolje liječiti prirodnim lijekovima, koji su većinom blaži za organizam, bez popratnih nuspojava.

Đumbir i glavobolja

Đumbir može pomoći u sprječavanju i ublažavanju učinka migrenskih glavobolja, bez popratnih učinaka. Korijen đumbira se obično koristi za smirenje uznemirenog želuca te je odličan za reguliranje onog osjećaja mučnine koji prati migrenu.

Za pripravu tradicionalnog lijeka za glavobolju vam je potrebno :

  • Usitnjeni đumbir
  • Voda.

Prelijte šalicom vruće vode preko žličice svježe mljevenog ili ribanog đumbira. Ostavite da se malo ohladi i popijte.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Reference :

–          E.Mindell, Tajni lijekovi : Uspješno liječenje vitaminima, mineralima i ljekovitim biljem, Mozaik knjiga

Leave a Reply