Eterično ulje – istine i zablude

eterično ulje zabluda istinaSve se više govori o ljekovitim biljkama i primjeni predivnih esencijalnih, eteričnih ulja. Saznajte kako prepoznati pravo eterično ulje, a ne umjetno …

Priroda nam daje sva najbolje od sebe. U najbolje darove prirode spadaju i eterična (esencijalna) ulja. Pokazala su se uspješna u liječenju mnogih bolesti. Međutim, porastom potražnje eteričnih ulja pojavili su se i „lažna“ eterična ulja, tako da u drogerijama i ljekarnama možete umjesto pravog ulja dobiti sintetsko.

Sintetska eterična ulja nemaju niti približno ljekovita svojstva kao prava. Jako teško ćete ih razlikovati  po mirisu, intenzitetu i boji. Za početak vam preporučujemo da ne kupujete eterična ulja u drogerijama, tzv. kineskim trgovinama, supermarketima.

Sintetska eterična ulja prepoznat ćete po :

  • Cijena – prava eterična ulja skuplja su od sintetskih. Vidite li na polici da je cijena eteričnog ulja između 10 i 20 kuna, odmah možete znati da je sintetsko. Razlog je vrlo jednostavan – proces dobivanja sintetskog i pravog ulja se bitno razlikuje, pri tome je dobivanje pravog ulja vodenom destilacijom puno skuplje od reagiranja kemikalija za sintetsko ulje.
  • Deklaracija – mora sadržavati način uzgoja, način dobivanja, zemlju uzgoja, hrvatski i latinski naziv biljke te oznaku koja predstavlja čisto, prirodno eterično ulje. Ne nalazi li se išta od toga na deklaraciji, to je sintetsko ulje.

Budite oprezni i s informacijama koji čitate u časopisima i internetu. Informacije mogu biti pogrešne i krivo vas usmjeravati na primjenu.

Vaše pravo kao potrošača je da pitate proizvođača za certifikat koji garantira kvalitetu proizvoda. Pripravljati li sami kozmetiku ili ljekovite tinkture, budite oprezni jer možete ugroziti vlastito zdravlje.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.