Fisure – ublažujuća rješenja

fisureSličnost između fisura i hemoroida su površne. Fisure znaju biti poprilično neugodne i učiniti život jadnim. Nudimo vam, ublažujuća rješenja …

Dr. J. Bryon Gathright, šeg odjela kirurgije Ochsner u New Orleansu, kaže da su fisure vrlo slične onim bolnim napuklinama što se pojave u kutovima usana. Fisure peku, bodu i vrlo često krvare. Savjetujemo vam kako svladati ovaj problem što je brže moguće :

  • Pijte što više tekućine i ne zaboravite vlakna

Tvrda stolica je glavni uzročnik nastajanja fisure. Postala je čest problem jer je zapadnjačka ishrana siromašna vlaknima. Stoga, konzumirajte namirnice bogate vlaknima i pijte dosta tekućine. To je jedini način da vam stolica bude mekana. Ne zaboravite voće i povrće. Prehrana je najbolji lijek i preventiva za nastajanje fisura. Čim vaša stolica postane mekana, analne fisure će zacjeljivati same od sebe. Čuvajte se ljute, paprene i marinirane hrane.

  • Koristite puder za bebe

Nakon svakog tuširanja i svake stolice, otuširajte se i nanesite malo dječjeg pudera. Održavati će taj dio tijela suhim te smanjiti trenje i iritaciju tijekom dana.

  • Pazite na dijareju

Ne uzrokuje fisure samo tvrda stolica, nego i dijareja. Vodenaste stolice sadrže kiseline koje nagrizaju kožu i mogu dodatno pogoršati vaše stanje.

  • Izbjegavajte češanje

Oduprite se želi da se počešete. Možete dodatno pridonijeti stvaranju fisure.

  • Pazite koji papir koristite

Grubi toaletni papir može dodatno nanijeti štetu. Poželjno je koristi vlažni papir. Suhi i grubi papir samo iritira kožu. Također, grubi papir i pretjeramo brisanje usporava zarastanje fisura. Ne koristite papir u boji jer očito sadrži bojila koja vam nisu potrebna.

  • Riješite se viška kilograma

Višak kilograma uzrokuje više znojenja. Znoj između „obraza“ vaše stražnjice usporiti će zacjeljivanje fisure.

  • Tople kupke

Relaksiraju sve mišiće, pa tako i mišiće analnog sfinktera i ublažavaju neugodnosti prouzročene fisurama.

  • Koristite prirodne masti

Preporučamo korištenje masti od kamilice i nevena. Potaknuti će zacjeljivanje fisure i koža će biti mekana.

Izvor : The doctors book of home remedies, 1994. Str. 154-157

Leave a Reply