Flavonoidi aduti za dugovječnost

flavonoidi, zdravlje, prehranaSvatko se u životu susretne sa pitanjem kako sačuvati zdravlje i živjeti što dulje posebice u današnje vrijeme stresa, žurbe i sveopće opterećenosti.

Upoznajemo vas s flavonoidima, jednim od najmoćnijih antiosidanasa koji pomažu uspostavi i održavanju stabilnih uvjeta u stanicama živog organizma.

Flavonoidi su biljni pigmenti za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti pojavu raka, nekih bolesti srca i krvnih žila te razne degenerativne bolesti nastale kao posljedica starenja.

Poznato je oko 4000-5000 raznih vrsta flavonoida.

Nalazimo ih u voću i povrću ,a prisutni su i u nekim vrstama čajeva,vinu i čokoladi.

Najpoznatije grupe i najbogatiji izvori flavonoida među voćem i povrćem su :

ANTOCIJANI : bobičasto voće, trešnja, crveni luk

FLAVONOLI  : kupus, mahune, jabuka, luk, peršin

FLAVANONI  (hesperidin,kvercetin):  agrumi

ELAGINSKA KISELINA : orah, malina, brusnica jagoda, kupina

KATEHIN : zeleni čaj, jabuka, kruška, trešnja

Flavonoidi se ponašaju kao antioksidansi, prihvaćajući slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNA (genetički materijal).

Veliki im je saveznik vitamin C s kojim dijeluju sinergijski, povisujući međusobnu apsorpciju, te štiteći želudac i crijeva od kancerogenih tvari iz hrane.

Utjecaj flavonoida iz soje na zaštitu kostiju:

Studija koju je proveo dr.Setchell otkrila je da 60-70mg flavonoida (sadržani u 3 čaše sojinog mlijeka) na dan rezultira značajnim povećanjem osteokalcina, krvnog markera koštanog formiranja.

Utjecaj flavonoida iz čaja od jasmina

Brojne studije su pokazale da je spomenuti čaj odlično ”pojačalo” zdravlja upravo radi flavonoida koji dijeluje kao pročiščavač arterija.

Višestruke studije također podupiru potencijalnu ulogu čajnih flavonoida u spriječavanju raka kože, dojke, pluća, prostate, mjehura, crijeva i želuca.

Također postoje dokazi da on može smanjiti krvarenje desni.

Svaka šalica čaja od jasmina sadrži 120-160 mg flavonoida tako da bi jedna šalica ovoga čaja dnevno bila dovoljna za očuvanje zdravlja, dok žitelji japanskog otoka Okinawa inače najdugoviječniji narod na planeti konzumiraju 3 šalice čaja od jasmina dnevno.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.