Gastroenteritisa

Gastroenteritis, zdravlje, prehranaGastroenteritisa je upala želuca, crijeva ili oboje. Postoje mnogi uzroci gastroenteritisa; najbrojniji slučajevi su uzrokovani virusima, a slijede bakterije i drugi uzročnici.

Glavni simptomi gastroenteritisa su proljev, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu, simptomi obično nestaju od 2 do 5 dana. Većina gastroenteritisnih bolesti je vrlo zarazna, pogotovo one uzrokovane virusima i bakterijama; nekoliko uzročnika gastroenteritisa nisu zarazni. Gastroenteritisa obično nije ozbiljna bolest, osim ako dotična osoba dehidrira ili ako se starija osoba zarazi norovirus i posebno, Clostridium difficile. Većina hrane, tekućine i druge stavke kontaminiraju uzročnika gastroenteritisa iz izravnog ili neizravnog kontakta s osobom koja ima tu bolest.  Ljudi koji dehidriraju trebaju potražiti liječničku pomoć, ako se simptomi pogoršaju ili su u pratnji s drugim simptomima i / ili traju dulje od oko 5 dana, osoba bi trebala potražiti liječničku pomoć.

Gastroenteritisa se dijagnosticira prema simptomima, nerijetko s imunološkim testovima.Većina se sama opravi u dva do pet dan i ne zahtijevaju. Neki liječnici propisuju lijekove za rješavanje simptoma mučnine, povraćanje, proljeva, drugi ne. Glavni komplikacija gastroenteritisa je dehidratacija.

Pranje ruku, dobra higijena, pranje proizvoda, kuhanje namirnica adekvatno i ukoliko se  piju samo pasterizirane tekućine može se spriječiti gastroenteritis.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply