Ghee maslac i priprema jela

maslac, ghee, da li je bolji od običnogŠto je ghee maslac, je li bolji od običnog maslaca i može li imati blagotvorne učinke na naše zdravlje? Kako izgleda priprema jela?

Ghee maslac klasificira se kao pročišćeni maslac, a dobiva se procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi. Od klasičnog maslaca razlikuje se po tome što se tijekom kuhanja uklanja voda isparavanjem, a krute mliječne tvari odvajaju se žlicom. Konačan rezultat je ulje bez raznih primjesa.

Iz razloga što su se uklonile mliječne tvari, ghee maslac ne zahtijeva čuvanje u hladnjaku te može stajati na sobnoj temperaturi do čak par tjedana.

Ghee  maslac je koncentriraniji od klasičnog maslaca. Sadrži više butirične kiseline i drugih zasićenih masnih kiselina kratkog lanca. Prema nekim istraživanjima, upravo te masne kiseline zaslužne su za smanjivanje upalnih procesa, pozitivno utječu na probavni sustav te inhibiraju rast zloćudnih stanica.

Uz to, povišen mu je udio i linolne kiseline, polinezasićene masne kiseline koja pozitivno utječe na gubitak kilograma.

Također, ghee maslac ne sadrži kazein i laktozu te može biti koristan ljudima koji imaju intoleranciju na iste.

Usporedba Ghee i običnog maslaca za 14 grama ( jedna žlica)

ghe maslac, energetska vrijednost, prehrambena vrijednost

 

Pripremanje jela na ghee maslacu

I klasičan maslac i ghee maslac su bogati zasićenim masnim kiselinama, koje bolje podnose više temperature te su iz tog razloga stabilnije.

Prilikom zagrijavanja ghee maslaca, stvara se puno manje toksične supstance akrilamida, koja se inače stvara pri pripremanju jela na biljnim uljima pri visokim temperaturama. Akrilamid se povezuje s raznim rizicima od karcinoma te ga je poželjno izbjegavati, baš kao i svu brzo prženu hranu.

Ghee maslac i zdravlje

Prema nekim istraživanjima, ghee maslac djeluje na povišenje HDL kolesterola te smanjuje stvaranje masnih naslaga u arterijama.

S druge strane, ghee maslac ne utječe na LDL kolesterol te ovisno o tome kako različiti ljudi reagiraju na zasićene masne kiseline u prehrani, treba imati na umu konzumaciju ove namirnice. Oni koji ne reagiraju dobro na zasićene masne kiseline u prehrani, trebali bi ograničiti unos ghee maslaca na jednu do dvije žlice dnevno.

Sve u svemu, ghee maslac ima prednosti nad klasičnim maslacem što se tiče pripremanja hrane, skladištenja te u njegovoj dostupnosti za ljude s intolerancijom na laktozu. Umjerenost u svemu je glavno pravilo pravilne prehrane, tako da umjerena konzumacija ove namirnice može pozitivno utjecati na naše zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.