Glikemijski indeks hrane

indeks glikemijski hraneGlikemijski indeks  je brojčana skala koja označava koliko brzo pojedina vrsta neke hrane povisuje razinu glukoze u krvi. Što se hrana brže razgrađuje to je glikemijski indeks veći.

Što uzrokuje povećani glikemijski indeks?

Konzumiranjem hrane visokog  glikemijskog indeksa dolazi do naglog porasta razine šećera u krvi, a samim tim dolazi do kontinuiranog povećanja razine inzulina u krvi.  Ukoliko često jedete namirnice s visokim glikemijskim indeksom dugoročno gledano može dovesti do debljanja, razvitku šećerne bolesti il srčanih oboljenja.

Čemu služi inzulin?

Inzulin pomaže kod ulaska glukoze u stanicama u kojima se koristi kao izvor energije.  Kada su trenutačne potrebe za glukozom u stanicama zadovoljene, suvišak glukoze skladišti se u jetri i mišićima za kasniju upotrebu. Popune li se i zalihe u jetri i mišićima, a glukoza je još uvijek prisutna u krvi, inzulin pomaže da se suvišna glukoza uskladišti kao mast.

Što se preporuča?

Preporuča se da pokušate što više jesti hranu niskog ili srednjeg glikemijskog indeksa jer tako ćete  osjećati  ravnomjernu energije tijekom cijelog dana  i sitost, također  time smanjujete potrebu za međuobrocima – što u konačnici može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Leave a Reply