Grožđe – sok od grožđa
grožđe, sok

Sezona je branja grožđa. Idealno vrijeme da kupite kvalitetno grožđe od hrvatskih OPG-ova. Ipak je grožđe smatrano hranom bogova. Grožđe je zaštitnik srca te cijenjeni užitak.

Grožđe je važan čuvar krvožilnog sustava. Većina nutritivne vrijednosti nalazi se uglavnom u kožici grožđa. Stoga je nemojte bacati, nego je pokušajte konzumirati s ostatkom grožđa. Svakako je nemojte bacati ni pri pripravi soka od grožđa.

Grožđe sadrži bitne vitamine koji su topljivi u vodi :

Grožđe sadrži i minerale :

Grožđe i sok od grožđa jačaju imunološki sustav te sprječavaju upale. Budući da grožđe sadrži i vitamin C koje utječe na apsorpciju željeza, grožđe je korisno i kod osoba koje boluju od anemije. Grožđe zbog prisutnosti kalcija sprječava zgrušavanje krvi. To je još jedan od razloga zašto je dobar za krvožilni sustav. Uzmemo li u obzir i kalij koji stimulira rad srca, grožđe bi se tijekom njegove sezone trebalo konzumirati barem jedan put dnevno. Vitamin E je poznat da pomaže kod neuroloških problema. Imate li problema sa nesanicom, svakako konzumirajte grožđe ili sok od grožđa jer je kombinacija vitamina E i magnezija vrlo korisna za vaše tegobe. Imate li problema sa probavnom, natrij iz grožđa će vam pomoći. Prisutni sumpor čisti stjenke crijeva, što dodatno doprinosi olakšavanju probave. Ne trebamo ni zaboraviti da magnezij opušta sve mišiće, pa tako i crijevne.

Predlažemo vam i : Sok od grožđa s medom

  • jedan grozd grožđa
  • sok od limuna
  • med.

Grožđe dobro operite i uklonite peteljke. Skašite žlicom grožđe da biste lakše uklonili koštica, ako vam se ne sviđaju. Zatim dodajte sok od limuna i med, po želji.

Uživajte!

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Tagovi sadržaja:  , , ,