Žene, bacite grudnjake u ime zdravlja!

rak dojkeGrudnjaci ugrožavaju zdravlje vaših grudi. Pokušat ćemo vam objasniti zašto bi ih trebale prestati koristiti …

Listopad je mjesec posvećen raku dojke. Liječnici zajedno s medijima žele osvijestiti žene o njihovom zdravlje.

Kad pomislimo na grudi, pomislimo i na grudnjake. Modni svijet dosta ističe i idealizira grudi, ali u negativnijem smislu. Grudnjaci su jedan od čimbenika koji utječu na zdravlje dojki. Navesti ćemo vam nekoliko razloga zašto biste ih trebali nositi :

1.      Utječu na oblik grudi

Francuski liječnici ističu da grudnjak utječe na pravilan razvoj grudi. Djevojčice sve ranije i ranije počinju nositi grudnjake, i to u doba kada se razvijaju. Često se ističe kako grudi koje „vise“ su nepoželjne. To je posljedica upravo preranog početka nošenja grudnjaka. Ako grudi od početka navikavate da ih nešto drži, one gube na svojoj čvrstoći.. Žene koje su sudjelovale u francuskom istraživanju izjavile su da su prva tri mjeseca osjećale nelagodu zbog ne nošenja grudnjaka, ali onda je nestao. Nisu ih više boljele tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa čak i tijekom vježbanja ili trčanja.

Vjerojatno se sjećate da su žene prije nosile korzete da bi imale manji struk. Danas mi razmišljamo da je to bilo sasvim nepotrebno i nezdravo. Za 50 godina će buduće generacije tako razmišljati o nama.

2.      Utječu na tok energije

Dame, je li vam poznat osjećaj kad dođete doma, kasno navečer, i skinete grudnjak? Osjećaj slobode! To je jasan pokazatelj da grudnjak utječe na tok energije kroz tijelo. Možda vam se to čini smiješno, ali je istinito.

Grudnjaci imaju metal u sebi, koji sprječava tok energije između bubrega, jetre, slezene i želuca. Učinite sebi uslugu i nosite barem grudnjake bez žice.

3.      Nisu dobri za vaše zdravlje

Znanstvenici su dokazali da žene koje nose grudnjak cijeli dan imaju 100 puta veće šanse da obole od raka dojke, nego li žene koje ga ne nose. Grudnjaci stvaraju konstantan pritisak na grudi, odnosno sažimu pokrete limfe u grudima. Uloga limfe je da „istjera“ toksine iz tkiva. Grudnjak zapravo potiče limfe da ne izbacuju toksine iz tijela!

Odjeća je kad još jedan sloj kože. Stoga je bitno od kojeg materijala je vaša odjeća. Sintetska odjeća učinila je više štete našem zdravlju, nego li bilo što drugo. Iako se to ponekad čini nevjerojatno.

Ukoliko vam je stvarno neugodno izlaziti u javnost bez grudnjaka , pokušajte barem :

  • Ne nositi ga kad ste doma
  • Birajte grudnjake bez žice
  • Nosite broj veći za vrijeme menstruacije jer su grudi tada najveće zbog estrogena koji zadržava tekućinu i čini grudi većima
  • Ne spavajte u grudnjaku
  • Masirajte grudi nekoliko puta tjedno.

Od srce preporučamo, skupite hrabrosti i zapalite svoje grudnjake!

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply