Hormoni zbog kojih dobivamo na težini

utjecaj hormona na debljinuŠto i kako kontrolira koliko hrane naš organizam treba? Koji su to hormoni zbog kojih naša kilaža raste tj. dobivamo na težini?

LEPTIN

Leptin je hormon koji proizvode naše masne stanice. Što veće postaju naše masne stanice, to više leptina luče. Dakle, višak masnog tkiva znači višak leptina.

Leptin funkcionira na način da šalje signale našem mozgu obavještavajući ga kada smo siti.

Dakle, leptin funkcionira na mehanizmu negativne povratne sprege – povećavajući razinu hormona leptina, naš organizam nas čini sitima te sprječava daljnju konzumaciju hrane. Na taj način tijelo održava razine masnih stanica u našem organizmu u granicama normale.

Ujedno, što osoba ima više masnih naslaga, to ima više leptina koje tijelo proizvodi.

Kako onda objasniti pretilost diljem svijeta?

Jednostavno – leptin ne funkcionira kako bi trebao te makar se on luči, i to povećano kod pretilih, signali ne dolaze do mozga.

INZULIN

Inzulin je hormon kojeg luči gušterača, a jedan od zadataka inzulina je pretvorba glukoze u masne stanice. Ovo je jedan od razloga zašto većina dijabetičara nakon što krene s terapijom inzulina u početku brzo dobiva na težini.

No problem u cijeloj priči nastaje u tome što inzulin blokira signale koje odašilje leptin te na taj način dolazi do začaranog kruga.

Kako riješiti problem?

Realnost je takva da postoji velika vjerojatnost da već postoji problem vezan između ova dva hormona ako ste pretili. No, na svu sreću, rješenje je poprilično jednostavno – unosite manje šećera i rafiniranih ugljikohidrata kroz svoju prehranu. Ovo je najjednostavniji način kako sniziti razinu inzulina u krvi, pošto se inzulin prvenstveno luči na podražaj unosa ugljikohidrata. Uz to, smanjeni unos ugljikohidrata smanjuje trigliceride, još jedan od razloga zbog kojih leptin ne funkcionira kako treba.

Leave a Reply