Hrana bogata kalcijem i magnezijem

kalcij i magnazij iz hrane, zdravlje, prehranaKalcij i magnezij su minerali koji pripadaju skupini makroelemenata, te se nalaze u raznoj hrani.

Kalcij je najobilniji mineral u našem tijelu. Dobro je poznat po svojoj funkciji u razvoju jakih, zdravih kostiju, a također je potreban za pravilan rad mišićnog i živčanog sustava. Magnezij je također važan za jakost kostiju, oko polovice ukupnog magnezija u vašem tijelu nalazi se kostima.

Kao i kalcij, magnezij je također neophodan za pravilan prijenos živčanih i mišićnih impulsa. Jako je važno da je unos kalcij i magnezij u ravnoteži, jer odgovarajuće razine magnezija osiguravaju dovoljnu količinu kalcija.

Riba i meso

Losos i iverak (list) su oba posebno dobri izvori kalcija i magnezija. Bilo koja vrsta ribe s jestivim kostima, kao sardine i kosti konzerviranih riba su bogata kalcijem, mnoge vrste riba, uključujući srdele i tune su bogate magnezijem također.

Sjemenke i mliječni proizvodi

Bundeva, suncokret i sjemenke sezama, u tom redoslijedu su izvrsni izvori magnezija a mogu sadržavati manju količinu kalcija.

Većina mliječnih proizvoda, poput sira, sadrže velike količine kalcija i manje količine magnezija. Mlijeko i jogurt imaju veću količinu magnezija za održavanje sadržaja kalcija.

Povrće

Repa, zelje, špinat, brokula, kelj i kineski kupus su također dobri izvori  kalcija i magnezija, špinat je posebno bogat magnezijem.

Ostale namirnice

Žitarice i peciva sadrže značajne količine magnezija i kalcija. Pogotovo peciva koja sadrže integralne žitarice i potrebno ih je konzumirati u velikim količinama. Mahunarke su izuzetno bogate i kalcijem i magnezijem. Soja sadrži i magnezij i kalcij.

Tekst preveden sa portala : Livestrong.com

Leave a Reply