Hrana za postizanje energije prirodnim putem

donosimo način kako postigniti energiju prirodnim putem....hranaKoja je hrana dobra  za postizanje energije prirodnim putem? Jaja, cjelovite žitarice, banane… je hrana s kojoj postižete energiju prirodnim putem.

Što će se dogoditi ako automobil ne napunite gorivom? Isto je tako i s našim organizmom!

Često se žalimo kako nam je razina energije niska, kako smo mrzovoljni i bezvoljni, posežemo za kavom i raznim drugim stimulansima, a ni ne pomišljamo da je možda samo u pitanju naš način prehrane.

Hrana je naše glavno gorivo, tj. primarno ugljikohidrati, a potom i masti i proteini. Pa zašto onda ne bismo iskoristili sve dobrobiti koje nam hrana pruža?

Neke od namirnica za podizanje energije:

JAJA

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica koje možete konzumirati. Uključujući i žumanjak. Ne, ne bojte se kolesterola jer kolesterol koji prijeti srčanim bolestima je onaj koji se stvara u našem tijelu, a ne onaj koji konzumiramo.
Kao namirnica, jaja su odličan izvor proteina i upravo iz tog razloga su vrlo popularna među sportašima. Sudjeluju u izgradnji i održavanju mišića te na taj način ubrzavaju naš metabolizam. Također su bogata vitaminima B skupine, a upravo ti vitamini su zaslužni za metabolizam energije u tijelu.

ŽITARICE CJELOVITOG ZRNA

Ova namirnica na indirektan način utjecat će na održavanje stabilne razine energije. Ove žitarice bogate su vlaknima, koja pomažu u reguliranju probave, ali i u sporijem otpuštanju glukoze u krv, što će rezultirati dužom sitošću. Brza hrana, hrana bogata šećerom djeluje upravo suprotno – naglo povišava glukozu u krvi, ali isto tako osigurava brzi pad. Kako se ne bi osjećali umorno, ključno je da našem tijelu osiguramo stabilnu razinu energije.

BANANE

Banane su namirnica koja sadrži visoku razinu kalija i magneija, čime reguliraju pravilan rad mozga te pospješuju koncentraciju. Potiču lučenje serotonina te na taj način utječu na dobro raspoloženje te sprječavaju letargiju i depresiju.

SOJA

Soja je namirnica bogata vitaminima B skupine, bakrom i fosforom. Vitamini B skupine sudjeluju u metabolizmu energije, pomažu u korištenju ugljikohidrata iz hrane kao energije, te  u prijenosu kisika te se na taj način bore protiv umora.

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi bogati su proteinima te nezasićenim masnim kiselinama. Upravo te namirnice osiguravaju dužu sitost te na taj način utječu na održavanje stabilne razine energije.

GOJI BOBICE

Malena crvena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu. Bogate su antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, željeza i drugih nutrijenata, te mogu povećati protok krvi, potaknuti moždanu aktivnost, regeneraciju stanica te mišićnog tkiva. Smanjenjem oksidativnog stresa utjecat će na povećanje razine energije u tijelu.

GUARANA

I za kraj, jedna ne toliko poznata namirnica. Riječ je o guarani.
Guarana je sjemenka brazilskog grma, a velikoj većini je poznata kao dodatak stiumalns u energetskim napicima i dodacima prehrani. No ona dolazi i u obliku bobice, a ubrajamo je u ovu skupinu jer sadrži skoro dvostruko više kofeina od zrna kave.

Pošto se uglavnom prodaje u obliku dodataka prehrani, možda bi bilo najidealnije nabaviti ju u obliku praha te ju koristiti umjesto kave ili čaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.