Koja je vaša idealna tjelesna težina?

idealna tjelesna težinaČesto mjerite koliko vam je indeks mase? Svakodnevno provjeravate tjelesnu težinu? Prestanite se mučiti i saznajte kako odrediti idealnu težinu.

Dobra vijest je da većina mjerenja koja se koriste za provjeru idealne tjelesne težine baš i nije točna. Većina nas čini pogrešku stalnim provjeravanjem indeksa mase. Na taj način sebe samo mučimo i forsiramo da izgubimo koji kilogram, a u biti viška nemamo.

Znanstvenici već godinama upozoravaju na pogrešne formule i njihovu opasnost. Oni tvrde da se ne uzimaju u obzir važni faktori koji određuju težinu :

  • Starost
  • Tjelesna aktivnost
  • Građa tijela
  • Težinu mišića.

Normalno je kako starimo da nas se povećava tjelesna masa iz vrlo jednostavnog razloga – metabolizam postaje sporiji. Što nužno odmah ne znači da ste se vi udebljali i da je potreba hitna dijeta.

Tjelesna aktivnost je druga važna činjenica. Primjerice, dvije različite osobe su jednake visine, imaju jednak obujam tijela (opseg grudi, struka, bokova), ali različite težine upravo upućuje na ovu činjenicu. Osoba koje je više tjelesni aktivna mora konzumirati više hrane, za razliku od manje tjelesni aktivne, što nužno ne znači da će aktivnija osoba imati manje kilograma. Organizam pamti naše aktivnosti i u skladu s njima i funkcionira. Aktivnijoj osobi organizam više skladišti hranu jer zna da je potrebno osigurati više energije.

Na ovo se nadograđuje i teorija o težini mišića. Aktivnija osoba imat će veću težinu mišića. Poznata vam je činjenica što se manje krećete to mišići slabiji i samim time lakši. Težina mišića pridonijeti će i tjelesnoj težini.

Također, većina odraslih je vjerojatno primijetila da im se nakon izlaska im puberteta promijenila građa tijela. Iz toga razloga tinejdžerima se ne predlaže često mjerenje indeksa mase jer poremeti razvoj organizma i jačanje imuniteta. Dakle, žensko tijelo postaje oblije ili upotrijebimo li engleski rječnik curvy. Zapravo, taj oblik tijela govori o zdravlju žene jer žensko tijelo mora sadržavati i skladištiti masnoće da bi se hormoni održali u ravnoteži. Znanstvenici smatraju da su ovo bitne činjenice koje se zanemaruju jer indeks tjelesne mase uzima u obzir vašu visini i težinu, što je po njima nerealno. Upozoravaju da tijelo nije dvodimenzionalno i ne možemo ga tako niti tretirati.

Idealna tjelesna težina je ona u kojoj se osjećate ugodno i zdravo.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply