Intolerancija na laktozu

intolerancija, laktoza, mliječni proizvodi, mlijeko, Popili ste čašu mlijeka ili pojeli sladoled i odmah trčite na toalet. Što učiniti?

Preosjetljivost na mlijeko i na mliječne proizvode vrlo je čest problem koji pogađa veliki broj odraslih osoba.

Problem uzrokuje laktoza, mliječni šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima. Laktozu razgrađuje enzim iz tankog crijeva koji se zove laktaza. Osobe kojima laktoza uzrokuje probleme zapravo imaju tanko crijevo koje ne proizvodi dovoljno laktaze.

Budući da vaš organizam ne podnosi laktozu, potrebno je nadoknaditi kalcij. Srećom, mliječni proizvodi nisu jedini izvor kalcija.

Dobar izvor kalcija je tofu. Konzervirani losos ili srdele s kostima te lisnato zeleno povrće, kao što je kelj.

Međutim, potrebno je pojesti tri šalice kelja da biste osigurali dovoljnu količinu kalcija koju dobijete iz mliječnih proizvoda i kalcij iz mlijeka lakše se apsorbira u tijelo nego kalcij iz drugih izvora.

Kod nekih osoba pokazalo se da im jogurt ne stvara probleme. Njihov organizam probavlja jogurt bez ikakvih poteškoća naročito ako sadrže aktivne kulture i ako je pravi jogurt. Kad kažemo pravi jogurt, mislimo na ne prezaslađeni i ne jako obrađen proizvod, koji se jako često prodaje kao jogurt.

Možete također pokušati uzimati dodatke enzima laktaze, koji pomažu razgradnji laktoze iz mliječnih proizvoda. Neki dodaci su u obliku tekućine i mogu se odmah umiješati u mlijeko, a neki se moraju uzimati tijekom ili nakon što pojedete mliječni proizvod.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply