Istina o detoksu

kakva je istina o detoksuNa tržištu postoji niz proizvoda koji garantiraju čišćenje našeg organizma od toksina, no koja je zapravo istina o detoksu te jesu li nam ti proizvodi zaista potrebni?

Marketing i industrija detoks proizvoda stvorila je sliku kako se toksini nakupljaju u našem tijelu te kako bi ih se riješili moramo redovno detoksicirati naše tijelo. Kada bi to bilo istina, otpadni produkti raznih procesa u našem organizmu, odnosno toksini, bi se s vremenom sve više akumulirali te bi nam vrlo brzo postalo loše. Kako se to ne bi dogodilo, priroda se pobrinula za to evolucijskim putem.

Naša jetra i bubrezi glavni su organi koji se brinu za detoksikaciju našeg tijela, odnosno, oni se brinu kako štetne tvari ne bi ostale u našem krvotoku, a dodatni preparati detoksiciranja našeg organizma samo su dodatan trošak te su potpuno nepotrebni.

Detoks dijete najčešće uključuju izgladnjivanje kroz određeni period vremena, konzumaciju samo voća i povrća, izbacivanje ugljikohidrata i mliječnih proizvoda itd. Takvi postupci ne samo da neće detoksicirati vaše tijelo, već će biti izrazito štetni za organizam ako se prakticiraju kroz dulji period vremena.

Našem tijelu potrebni su svi makronutrijenti kako bi stvaralo našu energiju za život, a to su proteini, ugljikohidrati i masti. Izbacivanje određene vrste namirnica iz naše prehrane najčešće znači izbacivanje jednog od makronutrijenata, što može dovesti do nedostatka određenih tvari u našem organizmu. Također, drastično smanjivanje kalorija dovesti će do gubitka kilograma, ali ti kilogrami neće biti oni koje ćete htjeti izgubiti – riječ je o vodi, glikogenu i mišićnoj masi, a potkožno masno tkivo, na koje svi ciljamo kada gubimo kilograme, će ostati. Radi takvog režima prehrane možete se osjećati i malaksalo i slabo te nećete imati dovoljno energije kako bi obavili sve vaše normalne dnevne aktivnsti.

Za kraj možemo zaključiti kako je detoks samo marketinški trik – makar detoks zvuči kao odličan koncept, nažalost potiče ekstremne načine prehrane koji dugoročno mogu samo štetiti ljudskom organizmu. Zato je bolje fokusirati se na zdravu prehranu kojoj je jedan od glavnih principa umjerenost i ravnoteža, a detoks ostavite organima koje je priroda namijenila za to.

Leave a Reply