Izbjegavanje večere – ima li smisla?

Izbjegavanje večereIma li smisla izbjegavanje večere da biste izgubili višak kilograma? Saznajte zajedno s nama …

Stara kineska mudrost glasi : „Večeru prepustite neprijatelju.“ Stručnjaci koji se bave prehranom, često savjetuju da se dva ili tri puta tjedno izbjegava večera. Dakle, ništa jesti nakon 16 sati, samo piti vodu i čaj. Postavlja se pitanje : Ima li smisla – izbjegavanje večere?

Stručnjaci tvrde da je učinak na organizam pozitivan. Kilogrami brže nestaju, a organizam se bolje osjeća. Vaši organi se za vrijeme posta osjećaju jako dobro jer se oporavljaju. Sagorijevanje masti je u punom pogonu, a hormon rasta razgrađuje masti i obnavlja mišiće. Tijekom posta, hormon rasta ima više vremena za svoje djelovanje. Tijelo stvara više melatonina. To je hormon koji pomaže da se naše stanice tijekom spavanja obnavljaju što usporava starenje. Oslobađa se i probavni koenzim koji sprječava rak.

Izbjegavanjem večere, odnosno, ne konzumiranjem nikakvih namirnica nakon 16 sati, omogućava se da između 0 i 1 sat, tijekom noći, hormon rasta smanjuje razinu šećera u krvi. Također, hormon rasta upravlja lipolizom, odnosno sagorijeva masti i oslobađanjem molekula masti.

Masna naslaga je tkivo koje reagira na hormone i samo ih stvara. Osoba s pravom količinom hormona lakše mršavi. Poremećajem hormona stoga i dolazi do poremećaja tjelesne težine.

Trebate uzeti u obzir da je masno tkivo pod zaštitom inzulina. Masnoće se ne mogu razgrađivati dok god ima u krvi inzulina. Dva sata nakon jela razgradnja masti je zaustavljena, osobito ako se jedu namirnice koje sadrže velike količine šećera.

Stoga, ima li smisla – izbjegavanje večere? Svakako da ima smisla. Post omogućava našem organizmu da se oporavi. Možemo zaključiti da najveću ulogu u našem životu imaju hormoni koji će nam izbjegavanjem večere i te kako biti zahvalni.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply