Jabuka i dijeta

jabuka

.

Jabuka je dragocjena voćka, ali je najčešće vrlo podcijenjena i ljudi je baš ne vole jesti. Većina osoba ne konzumira jabuku mjesecima, unatoč tome što su već davno prije saznali da jedna jabuka dnevno drži liječnika daleko.

Osim što jabuka nudi zdravlje, ona olakšava dijetu. Jabuka sadrži pektin koji bubri i stvara bolji osjećaj sitosti. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina, prisutna u jabukama, utječe na metabolizam masti i onemogućuju njihovo taloženje u jetri. Istraživanje je samo potvrdilo poznatu činjenicu da jabuka pomaže pri mršavljenju.

Kilogram jabuka sadrži 600 kalorija, dok ponekad četiri kocke čokolade znaju sadržavati približno toliko kalorija. Organizmu je potrebno 15-20 minuta da je probavi. Pojedete li jabuku pola sata prije glavnog obroka ili par sati nakon jela, sadržati će se duže i održati osjećaj sitosti duže.

Jabuka sadrži vodu, vitamine i minerale vlakna. Jabuka je iz više razloga odlična namirnica za dijetu :

  • Voda je poželjna u redukcijskim dijetama
  • Osigurava organizmu potrebne dnevne zalihe : vitamin C, vitamin A, B1, B2, B6 i beta-karotena jer tijekom dijete je jako opasno ostati bez vitamina u organizmu jer organizam se nalazi u stresnom stanju
  • Daje organizmu minerale : kalij, fosfor, magnezij i željezo – potrebni su za izlučivanje viška tjelesne tekućine što pogoduje mršavljenju
  • Vlakna – pomažu regulaciji stolice, daju osjećaj sitosti i potiču lučenje mokraće.

Jabuka sadrži pektin i tanin koji si međusobno pomažu pri pozitivno djelovanju na organizam. Pektin bubri i tijekom bubrenja zarobi kolesterol te ga odvodi iz organizma i na taj način mu onemogućava da se apsorbira u organizam.

Svi dijetetski proizvodi u sebi sadrže jabučni ocat, od tableta do napitka. No, ti proizvodi sadrže i druge tvari koje mogu imati nuspojave. Stoga, radije jedite jabuku dnevno ili pripravite sami jabučni ocat čiju recepturu možete pronaći na ovdje.

Izvor : Zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply