Jačanje imuteta

jačanje imunitetaS dolaskom jeseni započinje sezona gripe i prehlade. Pripremite odnosno nabildajte svoj imunitet. Jačanje imuniteta pomoću zdravih navika.

Jesen je idealno razdoblje za pripremu organizma za hladnu zimu. Spriječite sezonske bolesti tako da već sad ojačate svoj imunitet. Savjetujemo vam na koje načine možete spriječiti prehladu i gripu  :

1.Jedite meso

Za jačanje imuniteta važno je voće i povrće, ali i meso. Nemojte izbacivati meso iz svoje prehrane. Bogato je proteinima. Osobe koje ne jedu meso imaju slabiji imunološki sustav. Već vam je poznata činjenica, ako ste slabokrvni, da će vam liječnici preporučiti određene vrste mesa. To vam sve govori!

2.Utoplite nos

Umotajte se u toplo i zaštite svoj nos. To je jedan od načina da se zaštitite od gripe. Znanstvenici se slažu s našim bakama po ovom pitanju. Važno je zaštititi nos jer su nosevi prva linija obrane imuniteta.

3.Spavajte manje

Iako većina nas smatra da što duže spavamo da će nam imunitet biti jači, zapravo ga umjerenost u spavanju jača. Istraživanja su pokazala da previše spavanja „ulijeni“ organizam. Stoga, umjerenost u spavanju kao i svemu ostalom.

4.Ne pijte previše sintetskih vitamina

Gutanje velike količine vitamina u obliku tableta neće vam pomoći u borbi protiv virusa. Pomoći će vam isključivo vitamini koji se nalaze u sezonskom voću i povrću.

5.Ne idite na dijetu

Dijeta oslabljuje imunitet, jednako kako i yo-yo efekt. Izbjegavajte dijete, naročito one pomoći kojih gubite previše kilograma u vrlo kratkom vremenskom roku. Radije birajte zdraviju hranu i vježbajte.

6.Pijte jogurt

Jogurt sadrži probiotike, odnosno prijateljske bakterije koje će smanjiti rizik prehlade kao i njeno trajanje.

Izvor : Zdravlje iz prirode, Broj 10, 2010.

Leave a Reply