Juha od povrća

juha, povrće, kalorije, energija,Juha od povrća je idealna namirnica za svako doba u godini. Najbolje je spravljati juhu od sezonskog povrća, jer takva pripremljena juha će u sebi sadržavati sve blagodati hranjivih tvari.

Uvijek je bolje pripremiti domaću povrtnu juhicu, od one koncentrirane  instant juhe koja se nalazi u vrećici i samo se ubaci u vrelu u vodu i spremi. Takva juha u sebi sadrži nepotrebne poboljšivače okusa poput natrijeva glutaminata, koji može izazvati negativne simptome. Istraživanja su pokazala da aditivi iz skupine glutamata mogu imati neželjene učinke na živčani sustav, budući da tijelo koristi glutamat za prijenos živčanih impulsa u mozgu. Isto tako prema institucijama koje su odgovorne za sigurnost hrane, nije iznjedrio zabrinjavajuće podatke te se MSG smatra sigurnim.

Svaka juha pa tako i povrtna u sebi sadrži najviše vode, potom vitamina, minerala,  prehrambenih vlakana i fitokemikalijama. Fitokemikalije obično određuju boju povrtne juhe, pa je tako juha od rajčice crvena zbog sadržaja moćnog antioksidansa likopena, juha od bundeve narančasta je zbog beta karotena, a juha od brokule zelena je zbog biljnog pigmenta klorofila.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.