Kako do željene težine?

Dijeta

težina idealnaSvakodnevno vježbate i jedete zdraviju hranu, ali kilogrami jednostavno više se ne gube. Vjerojatno se pitate koji je uzrok tome, e pa mi ih možemo nabrojati 13.

 1. Orašasto voće, avokado, tjestenina, maslinovo ulje i tamna čokolada su vrlo zdravi, ali su i kalorični. Stoga treba paziti koju količinu jedete, primjerice avokado ima 200 kalorija.
 2.  Preskakanje doručka; većina ljudi vjeruje da ukoliko ne doručkuju na taj način smanjuju tjelesnu težinu. Ovaj uzrok nanosi najviše štete jer ako ne doručkujete vaše tijelo misli da ga izgladnjujete i stoga sadržava masti. Doručkujte da biste ubrzali svoj metabolizam i to proteine te vlakna kako bi imali dovoljno energije cijeli dan i da biste što duže bili siti.
 3. Ne kontrolirate porcije hrane; koristite šalice da biste izmjerili koliko jedete jer ćete na taj način naučiti vaše tijelo da vam da signal kad ste „puni“.
 4. Ne spavate dovoljno; da biste mogli vježbati potrebno se dobro naspavati i tijekom spavanja vaše tijelo gubi tjelesnu težinu te je čak dokazano da se nespavanjem povećava koncentraciju hormona koji potiču glad.
 5. Pretjerano jedete niskokaloričnu hranu; ovaj uzrok može biti jako varljiv jer niskokalorična hrana sadrži dosta natrija, šećera te kemijskih aditiva da bi zamijenila sastojke koji su visokokalorični. Niskokalorična hrana ima manje nutrijenata i sama ta riječ niskokalorični vas zavara pa mislite da možete jesti više tako da na kraju pojedete toliko da bi vam bilo bolje da ste jeli visokokaloričnu hranu.
 6. Ne jedete dovoljno zelenila: dnevno bi trebalo pojesti od pet do sedam porcija voća i povrća. Zelenilo samo po sebi sadrži više hranjivih tvari koje imaju malo kalorija te su iznimno bogati vlaknima.
 7. Mislite da je šetanje psa dovoljno: da biste izgubili tjelesnu težinu nije dovoljno samo šetati 15 minuta, potrebno je najmanje pola sata i uz to potrebno je i trčati, planinariti, voziti biciklu, ostati aktivan duže vremena.
 8. Još uvijek pijete gazirana pića; istraživanja su pokazala da osobe koje piju najmanje dvije čaše dnevno gaziranog pića imaju 500 % veći obujam struka nego osobe koje ga ne piju.
 9. Vaš partner/ica vas sprječava na vašem putu mršavljenja; mršavljenje je puno uspješnije ukoliko vaš partner/ica također želi izgubiti tjelesnu težinu ili vas podražava u tome. Ne možete smršavjeti ukoliko vaš partner/ica želi naručiti pizzu za večeru ili jesti sladoled, ne želi spavati sam/a dok vi želite vježbati. Sljedeći put kada budete išli na večeru zamolite partnera da ne pijete alkohol i da preskočite desert, upravo zbog vas.
 10. Ovisnik ste o začinima i preljevima; salata je najbolja za vašu dijeta i najzdravija, ali ukoliko vi još dodate kozji sir, slaninu, orašaste plodove, suho voće, preljev možete povećati količinu kalorija u trenu. Budite svjesni koliko kalorija ima vaša omiljena salata i pazite što dodajete.
 11. Ne pijete dovoljno vode, ukoliko pijete dovoljne količine vode pomoći će vam da gubite tjelesnu težinu. Bilo bi poželjno da pijete vodu prije jela jer ćete manje pojesti te je jednim istraživanjem čak dokazano da hladna voda ubrzava metabolizam.
 12. Ne ostavljate dovoljno vremena za zabavu; gubljenje težine je jako stresno, a poznato je već da stres povećava tjelesnu težinu, stoga dajte sebi malo vremena za opuštanje i nemojte stalno razmišljati o tome što jedete i kako jedete.
 13. Na dijete ste … Pa i ne baš… : Prije nego što počnete s dijetom napravite plan kad ćete jesti i koliko ćete jesti. Ako nemate plan se događa da ga usput mijenjate, a to baš i neće dati nekakve rezultate.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.