Kako izbjeći bacanje hrane

bacanje, hrana, kakoVećina nas u ovo recesijsko doba baca hranu, da li znate kako to možete izbjeći?

U svijetu dok je gotovo milijarda ljudi gladna, istodobno se oko trećina godišnje proizvedene hrane baci. Hrana se najčešće baca zbog toga što joj je istekao rok trajanja ili organoleptički lijepo ne izgleda. Kako bi se izbjegao ovaj problem, svaka osoba mora doprinijeti. Osim što će pravilno etički postupiti, hranu će te učiniti dostupniju svima, te će uz bolju organizaciju uštedjeti nešto novca.

U nastavku donosimo neke savjete kako izbjeći bacanje hrane?

  • Nemojte kupovati hranu koja vam ne treba

Živimo u moderno doba gdje svakodnevno u dućanima možemo kupiti što god poželite. Zato ne kupujte hranu u većoj količini. Što znači, ukoliko naletite na nekakvu akciju, prvo pogledajte rok trajanja namirnice i onda promislite za koliko je vremenski možete potrošiti. Ukoliko kupite veću količinu namirnice, a ne možete je upotrijebiti, nikako konzervirati ili preraditi svakako će te je baciti.

  • Organizirajte obroke unaprijed

Nemojte dolaziti u iskušenje, da svaki dan smišljate što ćete spremati za obroke. Svakako se preporuča da obroke planirate unaprijed, barem tjedan dana. Razlog je jednostavan, unaprijed planiranje donosi financijske uštede jer će te hranu ciljano kupovati prema potrebi i nećete kupovati nepotrebne namirnice. Ovom metodom možete poboljšati i svoje zdravlje, jer će te u jednom tjednu uvijek sebi pripremiti raznovrsnu hranu.

  • Rasporedite namirnicu u više obroka

Ukoliko kupite i veće pakiranje namirnica, nemojte to pripremiti u jednom obroku ukoliko vam nije potrebno. Morate to rasporediti, a količinu koju ne utrošite nekako konzervirajte (zamrznite) ili preradite, tako da hranu ne bacite.

  • Podijelite hranu sa prijateljima

Ukoliko ste nespretno kupili veću količinu hrane, a znate da je ne možete konzervirati, a da će se u dogledno vrijeme pokvariti, pozovite svoje prijatelje na ručak. Time će te izbjeći bacanje hrane, a druženje uvijek dobro dođe. Ili višak hrane dajte osobama koji znate da se nalaze u teškom financijskom stanju.

  • Ne idite u kupovinu gladni

Nikako nemojte ići u kupovinu dok ste gladni, jer će te tako kupiti neke namirnice koje vam ne trebaju i ukoliko su lako pokvarive, vrlo vjerojatno će te ih nakon nekog vremena baciti. Naš savjet je da napišete popis namirnica koji vam stvarno treba i da ga ponesete sa sobom u dućan. Na taj način izbjeći će te lutanje po dućanu, uštedjeti vrijeme i novac.

  • Imajte vlastiti vrt

Ukoliko ste u mogućnosti, imajte vlastiti vrt. Na taj način će te u vrtu uzimati voće i povrće kada vama treba. Ukoliko je sezona nekog voća i povrća jedite ga svakodnevno, a ukoliko sezona prolazi, to voće i povrće preradite i koristite ga po završetku sezone Na taj način izbjeći će te dodatne financijske troškove, bacanje hrane, a i znat će te kakvu hranu jedete.

Izvor : www.zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply