Kako izbjeći jo-jo efekt?

 jo-jo efektVeć ste nekoliko puta bili na dijeti i svaki put vam se kilogrami vrate. Saznajte kako izbjeći jo-jo efekt …

Svaka dijeta usporava metabolizam i to do 50 posto. Što manje kalorija organizam dobiva, manje ih i sagorijeva. Organizam nakon dijete ne „razumije“ da je „gladovanje“ prošlo, ne ubrzava odmah metabolizam. Zapravo, čuva kalorije za sljedeće „gladovanje“. Jedete li nakon dijete isto kao što ste jeli i prije, brzo ćete se opet udebljati i biti teži nego što ste ikad bili. To se naziva jo-jo efekt.

Većina postavlja pitanje : „ Kako izbjeći jo-jo efekt?“. Odgovor na vaše pitanje je : Kretanje!

Zato je važno da svaka dijeta uključuje i kretanje i vježbanje. Kretanje sprječava slabljenje metabolizma (trebate biti svjesni da svaka dijeta znatno oslabi metabolizam). No, nemojte se zavaravati, nije dovoljno provesti jedan sat dnevno na nekoj spravi za vježbanje. Treba se redovno baviti tjelesnom aktivnošću.

Prekomjernim vježbanjem sagorijevaju ugljikohidrati jer dovoljno kisika ne stiže u stanice. Bez kisika, tijelo za dobivanje energije, uzima samo šećer. Pri laganom kretanju tjelesne stanice dobivaju dovoljno kisika i mišići sagorijevaju masnoću koju uzimaju iz zaliha na bokovima, trbuhu i stražnjici. Ukoliko se ne krećete dovoljno, a na dijeti ste, organizam troši zalihe bjelančevina odnosno slabe mišići, a masnoće ne sagorijevaju.

Najbolje se početi kretati od ranog jutra. Hormon rasta, tijekom noći, oslobodi molekule masti koje samo čekaju da ih mišići pretvore u energiju, umjesto da se talože na bokovima.

Ne zaboravite : Dijeta i kretanje idu zajedno! Dijeta troši tvari koje su potrebne organizmu za zdravlje i usporava metabolizam. Kretanje tijekom dijete usmjerava organizam na trošenje pravih tvari, odnosno masnoća.

Izvor : zdravlje-prehrana.com

Leave a Reply